İzmir polisine AB dersi

İZMİR (İHA)- İzmir Emniyet Müdürlüğü tarafından, Anayasa'da yapılan değişiklik ve "Avrupa Birliği'ne Katılım Ortaklığı Belgesi" çerçevesinde emniyet müdür yardımcıları, ilçe emniyet müdürleri, emniyet amirleri ve başkomiserlere "AB Uyum Yasaları" konusunda seminer verildi.

Bozyaka Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü yemekhanesinde İzmir Cumhuriyet Savcısı Orhan Albayrak ve Asliye Ceza Hakimi Fevzi Oylupınar tarafından verilen, 100'e yakın polis şefinin katıldığı seminerde, AB uyum yasaları çerçevesinde polisi ilgilendiren, hakim izni alarak arama, kimlik sorma, 18 yaşın altında bulunan bir kişinin ifadesini alma, işkence ve gözaltı süreleri anlatıldı.

Reklam
Reklam

"İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE BİTMELİ" Avrupa Birliği'ne (AB) girmenin tek anahtarının işkence ve kötü muamelenin bitmesi olduğunu söyleyen Asliye Ceza Hakimi Fevzi Oylupınar, "Türkiye işkenceden dolayı Avrupa İnsan Hakları'na para ödüyor. Artık Türkiye'de işkence ve kötü muamele bitmeli. Türk polisi çok dikkatli ve titiz olmalı. Sinirlerine ve davranışlarına hakim olmalı. AB'ye girmeye hazırlandığımız ve istediğimiz şu günlerde giremezsek tek neden İşkencedir. AB'ye girmek istiyorsak, işkence ve kötü muameleden uzak durmalıyız" dedi.

ARAMA KARARI TARTIŞILDI
Seminerde AB Uyum Yasaları'na göre bir kişiyi, topluluğu ve bir yeri aramak için hakim kararı gerektiği de anlatılırken, arama kararının bazı hakimler tarafından verilmediği ve polisin elinin kolunun bağlandığı anlatıldı. Hakim kararı olmadan arama yapılamayacağını belirten İzmir Cumhuriyet Savcısı Orhan Albayrak, "Kişinin hak ve hürriyetinin korunması açısından hakim kararı olmadan kimseyi arayamazsınız. Eğer hakim arama kararı vermezse ve kan gövdeyi götürürse, sorumlu siz değilsiniz. Tamamen hakim sorumludur. Hakimlerin bazıları arama kararı vermiyor. Buda oradaki keyfi aramayı yok etmek içindir. Aslında hakimlerimizde kendi aralarında bir uyuşmaya gitmelidir. Arama konusunda iki türlü çelişki var. AB uyum yasalarına göre hakim kararı olmadan arayamazsınız. Ancak polisin vazife ve salahiyeti kanununa göre arama yapabilirsiniz. İşte yasalarda böyle bir çelişki var. Sizlerin de bizlerin de kafası karışıyor ama kısa sürede bunları çözeceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

"TİPİNE GÖRE ARAMA YAPIYORUZ" Bazı hakimlerden arama kararı alamadıklarını söyleyen 2.Sınıf Emniyet Müdürü Ömer Faruk Aydar, "Bir maç öncesi ve toplumsal olayda, bazı hakimler arama kararı vermiyor. Polis şefim ve komiserim bana soruyor; 'Bu kişileri aramayacak mıyız?' diye. Biz de insanların tipine bakıp değerlendiriyoruz. Eğer bizim gibi kravatlı ise aramıyoruz" dedi.

Seminer uyum yasaları çerçevesinde değişen diğer maddelerin anlatılmasıyla son buldu.