İzmir referandum sonuçları: 2017 Türkiye geneli il il ve İzmir'de Evet/Hayır oy oranları

Türkiye'nin üç büyük şehrinden biri olan İzmir'de pek çok seçmen evet ya da hayır yönünde oy kullanmak için YSK'nın belirlediği sandıklarına gittiler. İzmir'de evetin çoğunlukta olması beklenmiyordu. İşte Ege'nin göbeğindeki İzmir ve Türkiye geneli il il referandum sonuçları ve evet/hayır oy oranları ile ilgili detaylar...

CHP'nin seçmen kitlesi olarak en güçlü olduğu illerden biri olan İzmir'e referandum sonuçları için bekleyiş sona erdi ve ilk bilgiler geldi. İzmir'de Anayasa değişikliği referandum sonuçlarının CHP'nin seçmen kitlesinin oranı doğrultusunda olması bekleniyordu ki bu bir sürpriz olmadı. İşte Türkiye'nin en kalabalık üçüncü şehri İzmir'in nüfusu, seçmen ve sandık sayısı, referandum sonuçları ile ilgili detaylar...

Dört milyonu aşkın nüfusa sahip İzmir'de 30 ilçe bulunuyor. Referandumdan bir gün önce İzmir'in 1.297 mahallesinde 3.175.000 seçmen için 8.483 adet sandık kuruldu. Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi İzmir'deki her bir seçmenin oyu nihai referandum sonucunda etkili olacak.

Reklam
Reklam

2017 REFERANDUM SONUÇLARI

YSK'nın referandum sonuçlarının yayımlanması ile ilgili yayın yasağının kalkması ile aşağıdaki bağlantıdan Türkiye geneli evet hayır oy oranını görebilirsiniz. Ayrıca il özelinde evet hayır oranlarını merak ediyorsanız da her il için ayrı ayrı referandum sonuçlarını öğrenebilirsiniz.

2017 REFERANDUMUNDA SANDIK GÜVENLİĞİ

Türkiye'de son yıllarda sandık güvenliği meselesi büyük tartışmalara yol açmakta. Özellikle 2014 yerel seçimlerinde yaşanan elektrik kesintileri ve 1 Kasım'da sandıklarda görülen plakasız araçlar, vatandaşların ihbarları sandığa olan güveni zedeliyor.

Sandık güvenliğinin sağlanması için siyasi partiler sandıklara temsilci gönderiyor ve bu temsilciler oylamalara hile karışmaması için süreci takip ediyor. Normal seçimlerden farklı olarak referandumda 1 oy bile sonucu etkileyebileceğinden sandık güvenliği ve oylamada herhangi bir usulsüzlüğün olmaması büyük önem taşıyor.

Siyasi partiler dışında Oy ve Ötesi adlı sivil toplum organizasyonu sandıklarda müşahitlik için vatandaşlara çağrı yaptı ve müşahitlerin kullanabilmesi için T3 tutanak gönder adlı bir uygulama çıkardı. Oy ve Ötesi, YSK tutanakları ile uyuşmazlık görmeleri halinde bunu kampanyanın tarafı olan siyasi partilerle paylaşıyorlar.

Reklam
Reklam

İZMİR'DE ÖNCEKİ REFERANDUM VE OYLAMALARDA NE OLMUŞTU?

CHP'nin kalesi olarak tanımlanan İzmir'de 2010 yılında yapılan referandumda yüzde 81 katılım olmuş ve seçmenlerin tercihi sandığa evet yüzde 36.82, hayır yüzde 63.17 şeklinde yansımıştı.

2014'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeyse AKP'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 33,38 HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş yüzde 7,98 CHP, MHP ve diğer bazı partilerin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 58,64 oy almıştı.
Son olarak 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AKP %31, CHP %46, MHP %11 ve HDP %8,6 oy aldı.

İZMİR İLİNİ TEMSİL EDEN MİLLETVEKİLLERİ
Ahmet Kenan TANRIKULU = MHP
Ahmet Tuncay ÖZKAN = CHP
Ali YİĞİT = CHP
Atila SERTEL = CHP
Aytun ÇIRAY = CHP
Binali YILDIRIM = AK Parti
Ertuğrul KÜRKCÜ = HDP
Fatma Seniha Nükhet HOTAR = AK Parti
Hamza DAĞ = AK Parti
Hüseyin KOCABIYIK = AK Parti
İbrahim Mustafa TURHAN = AK Parti
Kamil Okyay SINDIR = CHP
Kemal KILIÇDAROĞLU = CHP
Kerem Ali SÜREKLİ = AK Parti
Mahmut Atilla KAYA = AK Parti
Murat BAKAN = CHP
Musa ÇAM = CHP
Mustafa Ali BALBAY = CHP
Müslüm DOĞAN = HDP
Necip KALKAN = AK Parti
Oktay VURAL = MHP
Özcan PURÇU = CHP
Selin SAYEK BÖKE = CHP
Tacettin BAYIR = CHP
Zekeriya TEMİZEL = CHP
Zeynep ALTIOK = CHP

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: