İzmir Uluslararası Film Festivali 11 yıl aradan sonra başladı

11 yıl sonra yeniden açılan İzmir Uluslararası Film Festivali'nin açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Kültür ve...

11 yıl sonra yeniden açılan İzmir Uluslararası Film Festivali'nin açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tiyatroların nasıl yönetileceği konusundaki tartışmalara değinerek, "Demokrasinin bu kadar hayatımızın içine girmesi gereken bir dönemde sanatın sanat için olduğu kadar topluma karşı da sorumlulukları vardır. Hatırlatmak istediğimiz bundan ibarettir.'' dedi.

Festivalin açılışı Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festivale çok sayıda ünlü yönetmen ve oyuncu katıldı. Tören, ilk bilimkurgu filmleri arasında gösterilen George Melies'in 1902 yılında çektiği ''Ay'a Seyahat'' adlı filmin elle renklendirilmiş kopyasının Türkiye'de ilk kez gösterimiyle başladı. Törende konuşan Bakan Günay, İzmir'in, 10 yılı aşkın bir süre sonra yeniden sinema şenliğine kavuşmuş olmasının mutluluk verici olduğunu söyledi. Kendisinin Bursa'da düzenlenen 'Türk-Arap Turizmi Buluşması' toplantısına katıldıktan sonra İzmir'e geldiğini ifade eden Günay, "Bursa'daki toplantıda konuk 10 bakandan İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için destek istedik. Çin'de de Başbakan Erdoğan ile birlikte gerçekleştirdiğimiz temaslarda İzmir için destek istedik. Burada prensipte destek olma sözü aldık. Tunus'ta yaptığımız temaslarda İzmir için kesin destek aldık." dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de sinema sektörünün hızla geliştiğini, Antalya ve Adana'nın yanında Malatya gibi yeni merkezlerin festivalleriyle adından söz ettirmeye başladığını kaydeden Günay, İzmir gibi bir kentin 10 yılı aşkın süreden bu yana sinema şenliğinden uzak kalmasının büyük eksiklik olduğunu ifade etti. Günay, ''Doğrusu salonun hınca hınç dolmuş olabileceğini tahmin ediyordum. İzmir'i yöneten gerek kamu gerek özel sektörde söz sahibi bir çok arkadaşımın bu akşam burada olacağını tahmin ediyordum. Neden olmadığını sadece bir soru işareti olarak bırakmak istiyorum. Belki uzun bir aranın ardından başladığı için yeteri kadar arkadaşımız duymamış olabilirler. Bu akşamki tablo, İzmir'de bir çok şeyi beraber omuzlamaya, daha çok işbirliği yapmaya, birbirimizi anlamaya ve İzmir için omuz omuza vermemiz gerektiğine işaret ediyor.'' diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE GEÇEN YIL 60 FİLMİN ÜZERİNE ÇIKILDI"

Türkiye'de film üretiminin her geçen yıl arttığına dikkat çeken Günay, 2002 yılında yılda 3-4 sinema filmi üretilen Türkiye'de geçtiğimiz 2011 yılında 60 filmin üzerine çıkıldığını, 20 milyon izleyiciyle Fransız sinemasının yapamadığını Türk sinemasının başardığını belirterek, "Yerli film izleyici sayısı yabancı filmleri geçti. Film sayısı ve izleyicisinin yanında yapımlar da uluslararası alanda ülkeye gurur veren ödüller kazandı." dedikten sonra salonda bulunan Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ı gösterdi ve alkışladı. Tiyatroların nasıl yönetileceği konusunda son günlerde yapılan tartışmalara da değinen Günay, ''Elbette tiyatroyu, sanatın her alanını sanatçılar yönetecek. Tanzimat döneminden bu yana tartışılan bir konudur. Sanat sanat için midir toplum için midir ? Elbette demokrasinin bu kadar hayatımızın içine girmesi gereken bir dönemde sanatın sanat için olduğu kadar topluma karşı da sorumlulukları vardır. ve sadece hatırlatmak istediğimiz bundan ibarettir. Sanatın topluma karşı, içinde yaşadığı dünyaya karşı sorumlulukları vardır. Bunun altını çizdiğimiz, buna dikkat ettiğimiz zaman sanıyorum aramızda hiçbir diyalog eksikliği olmayacaktır. Biz sanatın özgürlük içinde, demokrasinin de sanatın da özgürlük ve özerklik içinde gelişimini istiyoruz. Sadece bu dikkati, saygıyı ve nezaketi birbirimizden esirgemeyelim.'' diye ifade etti. Günay, 2007'de 33 olarak devraldıkları devlet tiyatrosu sahne sayısını bugün 59'a çıkardıklarını, Manisa'daki sahnenin de açılmasıyla sayının 60'a çıkacağını, 45 yıl içinde açılmış tiyatro sahnesinin son 4.5 yılda ikiye katlanmış olacağını vurguladı.

Reklam
Reklam

YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLLERİ

Törende Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Festivalin Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü layık gösterilen tiyatro ve sinema oyuncusu Çolpan İlhan'a ödülünü verdi. İlhan, 1960'lı yıllarda geliştirmeye gayret ettikleri ulusal sinemanın yıllar sonra başrole geçtiğini, şimdi artık uluslararası festivallerde kendisini kanıtladığını belirtti. İlhan, ödülü alırken, ''İnsan yaşlandıkça daha çok heyecanlanıyor.'' dedi. Festivalin diğer Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü ise Yunanlı yönetmen Costas Ferris aldı. Ferris'e ödülünü İzmir Valisi Cahit Kıraç verdi. Ferris, Türkiye'nin kendisi için çok özel bir ülke olduğunu, kendisinin çok uluslu bir kimliğe sahip olduğunu belirtti. Törende festivalin Akademi Onur Ödülü ise Prof. Dr. Oktay Kutluğ'a verildi. Kutluğ'a ödülünü Belediye Başkan Vekili Aydoğan verdi.

Törenin ardından İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve Dokuz Eylül Üniversitesi Senfoni Orkestrası ile Zühal Olcay, ünlü film müziklerinden derlenen bir konser verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz