İzmir'in kadına şiddet sıralamasında birinci il olmasını değerlendiren Vali Mustafa Cahit Kıraç, şiddetin her çeşidini karşı olduklarını, bunun başında da kadınlara uygulananın geldiğini söyledi. İzmir'in bu konuda en fazla şiddet uygulanan il olarak algılanmasının doğru olmadığını belirten Vali Kıraç, diğer illerde şiddet gören kadınların toplumsal baskı sebebiyle yardım talep edemediklerini, bu yüzden net sayının belli olmadığını söyledi.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor kapsamında 14 ilde Şiddeti Önleme ve İzleme merkezleri (ŞÖNİM) kurulacağını ve bu kapsamda şiddetin yerinde çözümleneceğini aktaran Vali Kıraç, "İzmir son derece medeni bir yer ancak bazı yerlerde bu şiddet utanç vesilesi olarak görüldüğü için dile getirilemiyor. Takip ve deşifre edilmesiyle bu tür hadiseler çözümlenebiliyor. Doğrudan İzmir olarak çok kötü bir algı şeklinde değerlendirmiyorum. Ancak kadına şiddetle sonuna kadar mücadele edeceğiz." dedi.
VALİ KIRAÇ: ŞİDDETE MARUZ KALAN HANIMEFENDİLER YARDIM İSTESİN
Bu tür olaylarla sonuna kadar mücadele etmek gerektiğini, bunların eğitimle aşılabileceğini belirten Vali Kıraç, devlet olarak üzerlerine düşen görevleri harfiyen yerine getirdiklerini kaydetti. Buna rağmen şiddet gören kadınların yardım istemesi gerektiğini vurgulayarak, "Bu da öncelikle şiddete maruz kalan hanımefendilerin, sıkıntılarını dile getirmeleriyle olur. Büyükşehirlerde şiddetin yüksek çıkması, sosyolojik bir tahlildir. Bizim üzerimize düşen görev, İzmir il hudutları içinde kadın erkek ayrım yapmaksızın kimsenin şiddet görmemesi için öncelikle eğitim boyutuna bakmak ve insanları bu durumlara düşürmemektir. Sonra ise sosyal hizmet ve asayiş boyutuyla ve donanımlı ekiplerle çalışmalara devam etmek gerekir." şeklinde konuştu.
14 İLDE ŞİDDET ÖNLEME VE İZLEME MERKEZİ AÇILIYOR
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, toplum genelinde artan şiddet olaylarını önlemek için 14 ilde ŞÖNİM kurmak için başlattığı çalışmalarda son aşamaya gelindi. Son yıllarda ciddi artış gösteren kadına şiddet olaylarını mercek altına alan ve köküne inmeye karar veren bakanlık, şiddet uygulanan illere göre sıralama yaptı. Önceki gün emniyet kayıtlarına göre Zaman Gazetesi'nin manşetten verdiği, "Kadına şiddet sıralamasında İzmir birinci, Ankara ikinci" başlıklı haberde yer alan iller sıralaması, bakanlığın listesinde de değişmedi. İlk beşin yanı sıra Adana 975, Mersin 780, Gaziantep 775, Bursa 725, Trabzon 210, Van 135, Şanlıurfa 115, Diyarbakır 112 ve Denizli 23 olmak üzere toplam 19 bin 700 kadın, eşinden şiddet gördüğü gerekçesiyle korunma talebiyle Emniyet Genel Müdürlüğü'ne başvurdu.
Ailenin korunmasını ve kadına karşı şiddetin önlenmesini içeren 6284 sayılı kanun çerçevesinde, şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların ve diğer aile fertlerinin korunması planlanıyor. Mağdurlara devlet eliyle barınma, psikolojik ve meslekî desteğin yanısıra hukukî ve sosyal bakım konusunda da yardım sağlanacak. Hayati tehlikesi bulunanlara geçici koruma verilirken gerektiğinde kimlik bilgileri, iş ve evi başka illere nakledilebilecek. Bütün bunların yanında şiddet uygulama ihtimali olan kişilerin de uzmanlar gözetiminde eğitilmesi ve bundan vazgeçirilmesi sağlanacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz