İzmir Ve Türkiye’nin Büyüme Oranları

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ev sahipliğinde gerçekleşen ‘Sanayici-İzmir Bölge Yöneticileri 3. Koordinasyon Toplantısı’nda konuşan...

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ev sahipliğinde gerçekleşen ‘Sanayici-İzmir Bölge Yöneticileri 3. Koordinasyon Toplantısı’nda konuşan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin 2012 büyüme hızının beklenenin altında olduğunu söyledi.

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ile il müdürlerinin de katıldığı toplantının açılışında konuşan EBSO Başkanı Yorgancılar, Türkiye’nin her yıl yüzde 8.5-9 oranında büyümesi halinde 2023 hedeflerine ulaşılabileceğini belirtti.

Yorgancılar, 2012 yılının beklenenden daha yavaş seyrettiğini belirterek şöyle konuştu: "Yıl sonu itibariyle 2.9 büyüme oranı, tahmin ediliyor. İki yıl içinde yüzde 8.5- 9 büyüyen Türkiye’nin bu yıl 3 büyümesi, enflasyon ve işsizlikte mücadelede bana göre başarısızlık. Her yıl yüzde 8 büyürse 2023 hedeflerine ulaşılır. Üçüncü çeyrekteki sanayi üretim rakamları ve kapasite kullanım oranlarının inişe geçeceğine dair sinyal var. Kapasite kullanım oranı konusunda beklentimiz, 80-82 (yüzde) rakamlara oturması üretim, ihracat ve istihdam politikası açısından en önemli beklentimizdir.”

Reklam
Reklam

EBSO Başkanı Yorgancılar, AB ülkeleri, ABD ve Ortadoğu ülkelerinin küresel ekonomik krizin sıkıntılarını yaşadığına dikkat çekti. Yorgancılar, Türkiye’nin böyle bir ortamda uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten olumlu not almasının büyük başarı olduğunu ancak bunun bağımsız diğer iki uluslar arası kuruluş tarafından da teyit edilmesi ve yabancı yatırımcıların Türkiye’ye gelişinin mutlaka teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin yüzde 11’lik ihracata dayalı büyüme oranında dünyada ihracatı en hızlı büyüyen üçüncü ülke olduğunu vurgulayan Yorgancılar, şunları söyledi: “18 yıl aradan sonra uluslar arası değerlendirme kuruluşu Fitch’in yatırım yapılabilir notu olması son derece olumlu gelişme. Diğer iki bağımsız kuruluş tarafından da teyit edilmesini bekliyoruz. Çünkü, Türkiye bunu hak etti. GSMH’nın yüzde 3 yatırım çektiği görülmüş diğer ülkelerin. Önümüzdeki 3 yıl içinde 30 milyar dolar doğrudan yatırım bekleniyor. Bu da ülke ve istihdam ve ihracat açısından son derece önemli. Ancak bu yatırımlar birden olmuyor. 2-3 yıl geçiyor. Bizim de bu süreyi beklemek ülke açısından risk. Bizim bir an önce teşviklerle desteklememiz gerekiyor. Düşük kur, yüksek faize karşın üretimlerini devam ettirmekte sanayicilerimiz. Yeni Pazar arayışında oldukça başarılı performans gösterdik. İhracata dayalı büyüme oranı yüzde 11 oldu. Dünyada yüzde 5.5. ve dünyada ihracatı 3.'üncü büyüyen ülke konumunda.”

Reklam
Reklam

RİSKLİ DURUM

Yorgancılar, Merkez Bankası Başkanı’nın, "2013’te Türkiye’nin büyümesine ihracatın büyümesi kadar izin vereceğiz" açıklamasını da eleştirdi. “Bu riskli bir durum” uyarısında bulunan Yorgancılar, beklentilerini şöyle açıkladı: “Mutlaka daha önceki yıllarda olduğu gibi yurtdışı önceliğimiz var ama yurtiçinde de yatırımların sürmesi lazım. Çünkü büyümenin kriterleri içinde kamu yatırımları, özel şirketlerin yatırımları, ihracat var sadece ihracata dayalı büyüme gelecek açısından son derece riskli. İç dinamikler devreye sokulmalı. Elektrik yüzde 50, doğalgaz yüzde 33 zamlanıyor, firmaların karlılık oranları yüzde 25 düşüyor. Buna rağmen sanayiciler ihracatı artırmaya devam ediyor.”

Çek sisteminin elektronik ortama taşınması önerisinde de bulunan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, bu önerisinin getireceği avantajları şöyle anlattı: “Çek sistemiyle ilgili bizim önerimiz var; artık çeki bankaların vermiş olduğu koçanlar üzerinden değil elektronik ortamda, internet şubeleri üzerinden yazılmasını öneriyoruz. Sanayici önerdiğimiz sistemde çekini yazsın ama yazmış olduğu çeki bankanın e çek sisteminden kullanarak yazsın. Karşılıksız çek çıkma riski sıfır olacak böylece. Kayıt dışı ekonomiyi tamamen kontrol altına almış olacağız. Çeki sistemin dışına iten konum da ortadan kalkacak”

Reklam
Reklam

Yorgancılar, Borçlar Kanunu’na getirilen ‘kredi almak isteyen sanayicilerin eşlerinin rızasını alması gerektiği’ şeklindeki maddenin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini savunarak “Eşlerin rızasıyla yapılacak olan kredi kullanımları. Bankadan kredi kullanımına gittiğinde, ‘hanımını getir’ deniyor. Geçmişte olmayan bir konuyu getirip sistemi kitlemenin kimseye faydası yok. Bunun mutlaka değişmesi gerekiyor. Çünkü bu sistemi kitleyen bir düzen” uyarısında bulundu.

İzmir Valisi Cahit Kıraç da, “İzmir bir dünya kenti olabilecek nitelik ve nicelikte. Kamu kurum ve kuruluşlarının bu amaca daha fazla hizmet etmesi için fikir ve güçbirliği yapmamız şart” diye konuştu.

Vali Kıraç, İzmir’in sanayinin en fazla geliştiği üç kentten biri olduğunu belirterek sanayi üretiminin de yüzde 10’unun İzmir’den karşılandığını söyledi.

Vali Kıraç, İzmir’in dünyadaki 200 mega kent içinde, dünyanın en hızlı gelişen dördüncü kent olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayinin en fazla geliştiği üç kentten biri İzmir. Sanayi üretiminin yüzde 10’unun İzmir’de oluşturulduğunu, GSMH’nin yüzde 35’inin sanayiden sağlandığını görüyoruz. Vergi gelirlerinin tahsilatında da İzmir başarılı. İzmir’in sosyoekonomik gelişmesini sağlayacak bir çok alanda potansiyeli var. Bu potansiyelin kentin gelişme ve kalkınmasına yönelik kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yürütüyoruz. Hep beraber kentimizin ve bölgemizin daha ileri gitmesi için fikir ve güç birliği yapıyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarının eğitim, sağlık, altyapı, ulaşım gibi alanlarda önemli yatırımları gerçekleştirildi. Özellikle ulaşımda büyük hamle içindeyiz. Çandarlı Limanı dünyanın en büyük onuncu limanı olacak. Ankara İzmir hızlı treni projelendirmesi devreye giriyor, havalimanı dünyanın en önemli havalimanı haline geliyor. Dış hatların iki misli büyüklüğünde yeni bir platform yapılıyor. Önümüzdeki yıl sonu açılmış olacak.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: