İzmir'de Amerikan Futbolu

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesi'nin Amerikan Futbol Takımları, Urla'da karşılaştı. Geçen hafta hayatını kaybeden Boğaziçi Üniversitesi Amerikan Futbol Takımı oyuncusu Batuhan Karataş'ın anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan maçı, Ege Üniversitesi'nin Ege Dolphin takımı kazandı.

2005-2006 sezonunda kulüpleşen ve üniversite takımlarından oluşan Ulusal Amerikan Futbol Ligi'nin, İzmir spor tarihinde ilk resmi müsabakası, Urla'daki 12 Eylül Stadı'nda oynandı. Geçen yılın şampiyonu olan, bu yıl şu ana kadar hiç maç kaybetmeyen ve ligde 3. sırada bulunan Ege Üniversitesi Ege Dolphin, Sabancı Üniversitesi Korsanları'na karşı oynadığı maçın ilk yarısını 22-0 alırken, maçı da 44-0'lık skorla kazandı.

Reklam
Reklam

Komple bir takım sporu olarak nitelenen Amerikan Futbolu, dayanıklılık, kuvvet, esneklik, sürat ve çabukluk gibi özellikleri barındıran bir spor dalı. Oyunun oynandığı sahanın uzunluğu 100 metre, genişliği ise 55 metre. Saha üzerinde her 10 yardı belirleyen (1 yard=91.5 cm) çizgiler bulunuyor, sahanın her iki yanında 10'ar yardlık gol bölgeleri ile her iki end line üzerinde Y şeklinde kaleler yer alıyor. Maç kadrosu 45 kişiden oluşurken, ancak sahada 11 oyuncu bulunuyor. Bir takım kendi içinde farklı görevleri olan 3 takıma ayrılır. Hücum takımı, takım topa sahipken oyuna girer, amacı sayı kazandırmaktır. Savunma takımı, top rakipteyken oyuna girer, amacı rakibe sayı yaptırmamaktır. Özel takım ise, kick off, kick, kick return, punt, punt return, field goal ve point after touchdown gibi durumlarda sahaya çıkar. Maç 15'er dakikalık 4 çeyrekten oluşur. İlk çeyrek sona erdiğinde ara verilmez, ancak takımlar yer değiştirir.

İlk 2 çeyrek sonunda ilk yarı sona erer ve 15 dakikalık ara verilir. Oyun sırasında top saha dışına çıkmadıkça, pas oyunu oynanmadıkça ve mola alınmadıkça saat çalışır. Her takımın bir yarıda 3 mola hakkı vardır. Mola süresi 1 dakikadır. Sayı kazanmak için 4 yol vardır; Touchdown, Touchdown sonrası ekstra puan, alan golü ve sofoyt. Ayrıca bu kurallara uyulmasını sağlamak amacıyla sahada 7 hakem görev yapmaktadır.

Reklam
Reklam

Öte yandan 2005 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bağlı Beyzbol ve Softbol Federasyonu bünyesinde faaliyet gösteren Amerikan Futbol Ligi resmi boyut kazandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, İstek Vakfı, İstanbul Amerikan Futbolcuları Derneği, Ege Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, ve Sabancı Üniversitesi takımların yer aldığı ligde 10 takım mücadele ediyor.