İzmir’de arıtma tesisi çamurları toprak iyileştirici hale getirilecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinden çıkan çamurları büyük oranda kurutarak 6 kat azaltacak ve tarım...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinden çıkan çamurları büyük oranda kurutarak 6 kat azaltacak ve tarım alanlarında toprak iyileştirici olarak kullanılmasını sağlayacak “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi” projesini hayata geçiriyor. Yaklaşık 61,5 milyon liraya mal olacak tesisin yapımına gelecek ay başlanıyor.
Arıtma tesislerinden çıkan günlük 800 ton çamuru 6 kat azaltacak ve yüzde 90 oranında kurutarak tarım alanlarında veya çimento fabrikalarında ek yakıt olarak kullanılır hale getirecek tesisin kurulması için uzun süredir çalışan Büyükşehir Belediyesi, ihale sürecini tamamladı. 2010 yılında yapılanın iptal edilmesi sebebiyle bu yıl tekrar ihaleye çıkan İZSU Genel Müdürlüğü, kazanan firmayla birkaç gün içinde sözleşme masasına oturacak. Tesisin yapımını, 24 milyon 513 bin lira ve 14 milyon 928 bin euro olmak üzere yaklaşık 61,5 milyon liralık teklifle Türk-Yunan ortaklığı olan Aktor ve Arbiogaz Çevre Teknolojileri A.Ş. iş ortaklığı üstlenecek. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi içinde yaklaşık 30 bin metrekarelik alana kurulacak yeni tesisin kurutma ünitesi 16 ayda, çürütme ünitesi 2 yılda tamamlanacak. Yatırımın hayata geçirilmesiyle halen Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi sona erdirilecek ve bu alanlar rehabilite edilecek. Çamurda kokuya sebep olan organik bileşikler, çürütme işlemi sonrasında biyogaz olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için koku problemi olmayacak. Ayrıca tesis içinde kurutma yapılırken kokuyu önlemek için ikili kimyevi ve biyolojik kontrol sistemi kurulacak. Tesiste Çiğli’nin yanısıra Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa, Güneybatı, Urla, Seferihisar, Ayrancılar-Yazıbaşı, Torbalı, Havza ve Bayındır ile yapımı devam eden Doğanbey-Payamlı ve Özdere-Gümüldür atık su arıtma tesislerinde oluşan çamurlar da bertaraf edilecek. Hizmete girdiğinde, diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona oluşan çamur, yaklaşık 120 tona düşürülecek. Ayrıca yüzde 90 oranında kurutulmuş hale getirilen çamurlar, toprak iyileştirici olarak yeşil alanlarda, arazi rehabilitasyonunda, tarım alanlarında veya ek yakıt olarak çimento fabrikalarında kullanılabilecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz