İzmir'de Atık Su Ve Yağmur Suyu Kanalları Ayrılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, ilk kez Çamdibi bölgesinde uygulayacağı projeyle birleşik sistem çalışan...

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, ilk kez Çamdibi bölgesinde uygulayacağı projeyle birleşik sistem çalışan yağmur suyu ve atık su hatlarını birbirinden ayıracak. Böylece kanalların ve arıtma tesislerinin yükü azalacak. Yağmurlarda yaşanan sıkıntıları gidermesi için planlanan formül, Bornova’dan sonra Buca’da uygulanacak.

Yoğun yağışlı mevsimlerde cadde ve sokaklarda biriken suları kısa sürede denize veya derelere ulaştırmak için kanallar döşeyen İZSU, atık su ve yağmur suyu hatlarını ayıracak. Kış aylarında yağışların artmasıyla birlikte Çiğli ve Güneybatı atık su arıtma tesislerine ulaşan kanalların ve arıtma tesislerinin yükünü azaltacak yağmur suyu ayrıştırma projesi için çalışmalara başlayan İZSU, ilk etapta Bornova-Çamdibi bölgesinde uygulamak için ihaleye çıktı.

Reklam
Reklam

Bornova Çamdibi Bölgesi Yağmur Suyu Ayrıştırma Projesi Manda Çayı, Fatih Caddesi, Kemalpaşa Caddesi ve çevre yoluyla sınırlanan 540 hektarlık alanda uygulanacak. Bu kapsamda Meriç, Tuna, Serintepe, Zafer, Birlik, Koşukavak, Gaziosmanpaşa, Mersinli, Barbaros, Yeşilova, Rafetpaşa, Çınar ve Yıldırım Beyazıt mahallelerinde toplam 60 kilometreye yakın yağmur suyu ve atık su kanalıyla dere yatağı düzenlemesi yapılacak. Mevcut kanal sistemine yağmur suyunun karışmasını önlemek amacıyla o hatlar da kanala bağlanacak. Yağmur suyu hatları, en yakın dereye ulaştırılması amaçlanarak dört kısım halinde toplanıp Arap Deresi, Kocasu Deresi, Manda Çayı ve Halkapınar Terfi Merkezi’ne deşarj edilecek. Atık su hatları ise Manda Çayı ve Fatih Caddesi’nde bulunan mevcut kollektörlere bağlanacak. Çamdibi bölgesinde uygulanacak projeyle ayrıca Arap Deresi’nin kapalı olan kesitlerinde yatağı genişletilerek akışı rahatlatılacak. İhale sürecinin tamamlanmasının ardından başlayacak imalat çalışmaları 800 günde tamamlanacak.

Reklam
Reklam

Projenin ikinci etabında ise Buca bölgesinin tamamı yer alacak. İZSU yetkilileri, çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu, ardından ihaleye çıkacaklarını bildirdi. Bin 250 hektarlık alanı içine alan proje kapsamında, zaman içinde yapılaşma sebebiyle kaybolan Armutlu ve Dicle dereleri yataklarında taşkınlara sebep olan olumsuzluklar da ortadan kaldırılacak. Buca ayrıştırma projesi kapsamında 1 kilometre dere yatağı düzenlemesi, 15 kilometre atık su şebekesi ve 25 kilometre yağmur suyu kanalı imalatı öngörülüyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: