İzmir'de Deniz Ulaşımı Geliştirme Projesi İçin 183 Milyon 800 Bin Euroluk Kredi İmza Sözleşmesi İmzalandı

Deniz Ulaşımını Geliştirme Projesi için Dünya Bankası Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) koordinatörlüğünde Fransız Kalkınma Ajansı...

Deniz Ulaşımını Geliştirme Projesi için Dünya Bankası Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) koordinatörlüğünde Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve İNG Bank ile gerçekleştirilen 110.8 milyon euroluk kredi anlaşmasının imza töreni İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katılımıyla Crown Plaza'da gerçekleştirildi.

Crowne Plaza Otel’de gerçekleştirilen imza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, IFC Doğu ve Güney Avrupa, Orta Asta, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktöru Guy Ellena, AFD Grubu Türkiye Temsilcisi Laurent Duriez, EBRD Belediye AltyapıFinansmanı Departman Direktörü Jean Patrick Marquet, ING Uluslararası Ticaret ve İhracat Finansman Sorumlusu Michiel de Vries ile kuruluş yetkilileri katıldı.

Reklam
Reklam

İmza töreni öncesi bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kredinin hazine garantisiz ve teminatsız olarak alındığını vurgulayarak, uluslararası finans kuruluşlarının bu krediyi büyükşehir belediyesinin sağlam mali yapısını gözönüne alarak verdiğine dikkat çekti.

HAZİNE GARANTİSİZ VE TEMİNATSIZ KREDİ ALMAYI BAŞARDIK

Başkan Kocaoğlu, "Deniz ulaşımı geliştirme projesinin 110 milyon 800 bin euroluk kısmı için imzalayacağımız bu sözleşme altını çizerek söylüyorum, yine hazine garantisi olmaksızın ve teminatsız olarak elde edilmiştir. Dünyanın en saygın finans kuruluşlarının sadece 5 ay içinde bu şekilde sağladığı finansmanın toplam tutarı 183 milyon 800 bin eurodur. Kredi oldukça uygun koşullarda temin edildi. Dünyadaki uluslararası finansman ve kredi derecelendirme kuruluşları belediyemizin mali yapısının sağlam ve güvenilir olduğunu biliyor. Uluslararası krize karşın kredi verecekleri kuruluşları büyük bir titizlikle denetleyip, mali analiz testlerinden geçiriyorlar. Dünyada ve Avrupada birçok ülkenin kredi notları düşürülürken Türkiye hazinesinin kredi notuyla aynı seviyededir İBB'nin notu. Hazine garantisi olmadan teminatsız borçlanabiliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

HAFİF RAYLI SİSTEMDE YOLCU SAYIMIZ 400 BİNLERE ULAŞTI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, göreve geldiklerinde hafif raylı sistemle 80-100 kiş çalışırken, şu anda yapılan yatırımlarla taşınan yolcu sayısının 400 binlere ulaştığını belirtti.

Başkan Kocaoğlu, "80-100 bin kişi taşıyorduk raylı sistemle, bugün 400 bin kişi taşıyoruz. Körfezde gezerken şu anda çevre ve şehircilik bakanlığımızla olan yüzülebilir körfez hedefine yürüyen ÇED rapoumuz da son aşamaya geldi. Bu bittiğinde körfezde hem yüzeceğiz hem gezeceğiz hem balık tutabileceğiz. Dünya sıralamasında çevre değerlendirmesinden baktığımızda çok önemli bir konuma ve yere gelecek. Bu sürdürülebilir büyümenin, çevrenin suyumuzu, toprağımızı, havamızı korumanın emin ve sağlam adımlarla yürümesidir. Bu kredinin kentimize, insanlarımızın yaşam standardını yükseltmesine yararlı olmasını diliyorum. Hem kredi veren kurumlara hem de bizlere hayırlı uğgurlu olmasını diliyorum" diye konuştu.

15 ADET YOLCU GEMİSİNİN İHALESİNİ DE GERÇEKLEŞTİRDİK

Reklam
Reklam

Başkan Kocaoğlu, 15 adet yolcu gemisinin ihalesini de gerçekleştirdiklerini dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Deniz ulaşımını güçlendirme projesini yani 15 adet yolcu, 3 adet arabalı feribot ve yeni iskeleler ile bakım ve onarım ünitelerini kapsamaktadır. Faiz oranı 2.75 karşılığı sabit faizli kredidir. Hafif özgür malzemeyle üretilecek gemiler iki kat daha hızlı , yakıt tüketimi ve mevcut ulaşım sürelerini hemen hemen yarı yarıya indirecek. İzmir Körfezi'nde ulaşımın deniz kullanımının katlanarak artması için İBB'nin uzun süredir yaptığı çalışmaların sonuna gelmiş bulunmaktayız. 15 adet yolcu gemimimizi ihale ettik. Bunu göğsümüz kabararak söylüyoruz. Yalova'da konuşlanmış olan Özata Tersanesi ihaleyi aldı. Bizim aldığımız vapurların kalitesi, ömrü, ekonomikliği ve tasarruflu olmasının yanısıra hem de Türkiye gemi sanayiinde çığır açtı. Geçen hafta gittik geminin bir bölümü yapılmıştı, bilgi aldık. Önümüzdeki aylarda hep birlikte geminin tamamı ortaya çıkmış olarak ziyaret edeceğiz ve yerinde tekrar inceleme yapacağız. Şu anda iki tane gemimiz, iç körfezde çalışacak şekilde planlandı. İki tane gemimiz de 32 nat süratle çalışacak şekilde planlandı. bu 32 nat devrey girdiğinde Güzelbahçe, Mordoğan'a, Foça'ya vs de hızlı seferler yapabileceğiz ve güzelim Körfezi daha fazla kullanacağız. hem ulaşım hem de turistik amaçlı kenti ziyaret edenlere İzmir'e denizden de bakmalarını ve körfezi tanımalarını sağlayacağız. Yakıt tasarrufu ve karbon salınımı bakımından da son teknolojiye sahip bu gemiler."

Reklam
Reklam

KREDİ SÖZLEŞMESİ BUGÜN ANCAK

Kredi sözleşmesinin bugün imzalanmasına karşılık 7-8 aydrı çalıştıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Kredi bugün alınıyor ama bizim işimiz başlayalı yaklaşık 7-8 ay oldu. Üç tane arabalı vapurumluzun ihalesi de sürüyor. Kentin ihtiyaçlarını mümkün olduğunca hızlı çalışarak yapmak ve 4 milyon kentlimize ve İzmir ile direkt bağlanan 10 milyonu aşkın vatandaşımıza hizmet etmek üzere yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Yasaların elverdiği oranda zaman kazanmak için yoğun mbi çalışma yapıyoruz. "

BU PROJE TÜRKİYE'DEKİ GELECEK PROJELER İÇİN DE MODEL TEŞKİL EDİYOR

Törende konuşan AFD Grup Türkiye Temsilcisi Laurent Durıez ise, İzmir'in Akdeniz ve dünyaya açılan bir kent olduğunu söyledi. Duriez, "Akdeniz ve dünyaya açılan İzmir ve Türkiye önemli bir ortaktır. Kentinizin sürdürülebilir kalkınma projelerine katkı sunmaktan mutluluk duyuyoruz. İzmir entegre ve kapsamlı bir ulaşım programı planlamıştır. Deniz ulaştırma projesine olan destek bu programın da bir aşamasıdır. Bu proje şehir merkezine olan ulaşımı hızlandırarak, kent sakinlerinin denizle ulaşımını kolaylaştıracaktır. Son olarak bu projede emeği geçen bütün personele şükranlarımı ifade etmek isterim. Bu proje aynı zamanda Türkiye'de gelecek projeler için de bir model teşkil etmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

İZMİR'İN GELECEĞİ İNŞA EDİLİYOR

EBRD Belediye Altyapı Finansman Departmanı Direktörü Jean Patrick de, İzmir'in önemine vurgu yaptığı konuşmasında, bu projeyle İzmir'in geleceğinin inşa edildiğini kaydetti.

Patrick, şöyle konuştu: "İzmir Akdeniz'e açılan bir kapı olmuştur ve özel bir öneme haiz olmuştur Türkiye'nin kalkınmasında. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası dört yıl önce Türkiye'de faaliyete geçti. Bir milyar dolardan fazla yatırım yapıldı. Belediye yatırımları da özel bir önem sahip. Belediye altyapısında yedi proje tamamlamış bulunuyoruz Türkiye çapında. Bu, Türkiye'de sekizinci projemiz olacak. Bugün 33 milyonluk kredi sözleşmesi imzalayacağız. Bu krediyle yeni feribotların finansmanı sağlanacak. Trafik sıkışıklığını azaltacak ve insanların körfezi kullanarak rahat ulaşımını sağlayacak. Sayın belediye başkanını sahip olduğu vizyondan dolayı tebrik etmek istiyorum. Gelecek burada inşa ediliyor. "

TÜRKİYE IFC İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

TFC Doğu ve Güney Avrupa Orta Asya Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Guy Ellena ise İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimine teşekkür ederek, "İzmir'de olmaktan büyük gurur duyuyorum. Uluslararası finans kuruluşunun elçisi olarak bu son derece önemli kredi anlaşması için burada bulunuyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyorum. 45 milyon euroluk bir işlemdir bu. Altı ay önce aralık 2012'de imzalanmıştı, şimdi resmi olarak kredi anlaşmasını imzalayacağız. Deniz taşımacılığıyla ilgili hizmetlerin satın alınması sözkonusu belediye tarafından. Üç uluslararası kurum tarafından finanse edilecek. Yakın bir işbirliği içinde olduk. Fransız Kalkınma Ajansı 45 milyon euroyu salacak. Belediyeye böyle bir destek verdiğimiz için mutluyuz. Tabiki İzmir diğer yerler kadar büyük değil. 4 milyon kişi yaşıyor. İzmir'in kendi konumu vasıtasıyla Körfez'in etrafından büyük bir nüfus var. Çoık iyi kalitede ve güvenli taşımacılık ve lojistik hizmetlerin isunması gerekiyor büyüyen nüfusu için. Biz nüfusta bütün ülkelerde ve özellikle de gelişmekte olan ülkelerde nüfus artışı bekliyoruz. Şehirleşme ile ilgili altyapının oluşturulması zorunluluktur. Üç yıldır İstanbul'da yaşıyorum. Bu tür büyük projeler olmadan ve yetkililerin güçlü iradesi olmadan başarılı olunamaz. Tek bir kuruluş istese de tek başına yapamaz. Burada yaptıklarımız küresel stratejimizin bir parçasıdır. Türkiye IFC için ikinci büyük önemde ülkedir" şeklinde bir konuşma yaptı.

Reklam
Reklam

28 MİLYON EUROLUK FİNANSMAN SÖZLEŞMESİ İMZALADI

İzmir Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz Aralık ayında IFC ile Tam Adaptif Trafik Yönetim Sistemi ve İtfaiye acil projelerinde kullanılmak üzere 45 Milyon Euro, geçtiğimiz Nisan ayında ise yine IFC ile İZSU yatırımları için 28 Milyon Euro’luk finansman sözleşmesi imzaladı.

Dünya Bankası’nın alt kuruluşu olan IFC’nin (Uluslararası Finans Kuruluşu) lider düzenleyiciliğinde, AFD (Fransız Kalkınma Ajansı), EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) ve MİGA Garantili ING Bank ile finansman sözleşmesi imzalandı. 110 milyon 800 binEuro Hazine garantisi olmaksızın ve teminatsız olacak. Dünyanın en saygın finans kuruluşlarının, sadece 5 ay içinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 'Hazine garantisiz ve teminatsız' sağladığı finansmanın toplam 183,8 Milyon Euro’ya ulaşmış oldu.

FİNANS PAKETİNDE NELER VAR?

AFD (Fransız Kalkınma Ajansı) 45 Milyon Euro tutarındaki finansmanı; feribotların avans ödemeleri, ilk gelecek 4 adet vapur ve beşinci vapurun bir kısmı için; EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) 33 Milyon Euro tutarındaki finansmanı yeni iskelelerin yapımı ve 3 adet arabalı feribot için; MİGA Garantili ING Bank 32,8 Milyon Euro tutarındaki finansmanı beşinci vapurun kalan kısmı ile dokuzuncu vapurun bir kısmına kadar olan bölüm için sağlanacak.

Reklam
Reklam

Fransız Kalkınma Ajansı ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan sağlanmış olan finansman, sözleşme tarihinden itibaren 3 yıl anapara geri ödemesiz, 12 yıl anapara geri ödemeli olmak üzere toplam 15 yıl vadeli, MİGA (Çok Taraflı Garanti Kurumu) Garantisi verilen ING Bank’tan sağlanmış olan finansman ise 3 yıl anapara geri ödemesiz, 7 yıl anapara geri ödemeli olmak üzere toplam 10 yıl vadeli olacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: