İzmir'de kaçak villa yıkımı

İZMİR (İHA) - İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde orman arazisine kaçak olarak inşa edildiği öne sürülen 34 villa inşaatı, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yıktırıldı.

Edinilen bilgiye göre, 1981 yılında orman tahdidinin kesinleşme aşamasında, mal sahiplerinin orman tahdidine itirazları nedeniyle yaşanan ve 2005 yılının ilk yarısında sona eren mahkeme sürecinin son aşamasında iki kooperatif adına yaptırıldığı tespit edilen 16'sının kabası, 18'inin ise su basmanı bitmiş toplam 34 villa inşaatı için mahkemeden yıkım kararı çıktı. Seferihisar Orman İşletme Şefliği, Tapu Sicil Müdürlüğü'ne müracaat ederek, üzerinde iki kooperatif inşaatı bulunan toplam 28 bin 738 metrekarelik iki ayrı arazi için tapu senedi çıkartarak tescil işlemlerini tamamlarken, söz konusu villa inşaatlarının yıkımı için ihale açıldı ve 50 bin YTL bedelle ihalesi bitirildi. Tüm yasal işlemlerin tamamlanmasının ardından Sığacık Mahallesi'ndeki Bodrum mevkiinde bulunan villa inşaatlarının yıkımına bugün başlandı. Yıkılan villa inşaatlarından kabası bitmiş olan 16'sının Güzelçamlı Konut Yapı Kooperatifi'ne, su basmanı bitmiş olan 18'inin ise Pratik Yapı Kooperatifi'ne ait olduğu bildirildi. Ekskavatörle kooperatif inşaatlarına giren yıkım ekipleri, villaları tek tek yıktı.

Reklam
Reklam

Villa yıkımı konusunda bilgi veren Seferihisar Orman İşletme Şefi Selahattin Aydın, "Sığacık Mahallesi'nde 1981 yılında orman tahdidi kesinleşti. Tahdit kesinleşme aşamasında, bu mal sahipleri orman tahdidine itiraz davası açtı ve bu dava 2005 yılında neticelendi. Bu mahkeme kararı neticesinde, buranın orman arazisi olduğu kesinleşti. Bu aşamada, yani davanın devamı aşamasında mal sahipleri üzerine 2 tane yapı kooperatifi kurmuş. Mahkeme burasına müsadere (el çektirme) kararı verdiği için, şu anda biz bu mahkeme kararını uygun bir şekilde orman arazisine yapılmış olan bu inşaatların yıkımını gerçekleştiriyoruz" dedi.

Aydın, ayrıca yıkım işinin 50 bin YTL'ye ihale edildiğini, buradan çıkacak molozun da temizlenerek belediyenin tespit edeceği bir yere taşınacağını, bu işlemin bir ay içerisinde tamamlanacağını, yıkım ve temizleme masraflarının da kooperatiflerden tahsil edileceğini sözlerine ekledi.

1980 yılından itibaren orman arazilerinde kaçak yapılaşmaya kesinlikle izin verilmezken, 5 yılda bir havadan çekilen orman arazilerindeki kaçak yapılan binalar tek tek tespit edilerek yıkılıyor. Bu kapsamda 2005 yılında İzmir'in Dikili İlçesi'nde 60 villa, Kemalpaşa İlçesi'nde ise 4 konut ve 6 bahçe yıkılmıştı.

Reklam
Reklam