İZMİR (İHA) - 1992 yılından bu yana sürdürülen Metropolis Antik Kenti kazılarının 2008 yılı çalışmaları Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Serdar Aybek başkanlığındaki kazı ekibi tarafından başladı. Kazılar 2008 döneminde kent yaşamı hakkında bilgilerin alınacağı evler ve caddeler üzerinde sürdürülürken 5 ayrı noktada da sondaj çalışmaları yapılıyor.
Metropolisi Sevenler Derneği (Meseder) yönetiminde ve Sabacı Vakfı desteğiyle devam edecek olan Metropolis Kazılarının 2008 yılı programında Tiyatro Alt yamacında tespit edilen sivil yerleşim alanındaki sokaklar ve yapılar üzerinde yapılacak çalışmalar yoğunluk kazanıyor.
Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey köyleri arasında kalan Metropolis Antik Kenti kazılarına onbeş yılı aşkın bir süredir destek olan Philip Morris/Sabancı'dan bayrağı devraldıklarını belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu "Metropolis gibi bir tarihsel değerin ortaya çıkarılmakta olduğu bilimsel kazılara destek vermekten mutluluk duymaktayız. Ülkemiz turizmine, Torbalı'ya, Yeniköy ve Özbey köye ekonomik artı değerler katmasını dilediğimiz Metropolis'in ziyarete açılabilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi. Meseder Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Amirak da, Metropolis'in tarihinin, Neolitik Çağ'daki ilk yerleşim izlerinden Klasik Çağ'a, Helenistik Çağ'dan Roma ve Bizans dönemlerine, Beylikler ve Osmanlı tarihine kadar uzandığını vurgulayarak "Kazılarda elde edilen yapılar, yazıtlar, heykeller, sikkeler, cam ve seramik objeler bugün İzmir Arkeoloji ve Efes müzesinde sergileniyor. Bu yıl yapılacak kazılarda da önemli buluntulara ulaşılacağını tahmin ediyoruz. Başta çok değerli kazı heyetimiz olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Sabancı Vakfı'na, Torbalı Belediyesi'ne, INSTAP'a (Institute for American Prehistory) değerli destekleri için teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Yapı kompleksinin kullanım amacını ve yapı planını tam olarak ortaya çıkarmak istediklerini bildiren kazı başkanı Yrd. Doç.Dr. Serdar Aybek, "Bir Roma sivil yerleşimi olan bu alanda birbirini dik kesen sokaklar tespit ettik. Duvarlarında renkli freskolar bulunan Roma yapılarının acil bir şekilde ortaya çıkarılması ve korunma altına alınması için kazı çalışmalarını birbirine yakın iki alanda, iki farklı ekiple yürütüyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalarda çevresindeki küçük hizmet odalarıyla birlikte büyük bir salon ortaya çıkarılmıştır. Yamaç yerleşimi dönem, konum, kullanım ve plan organizasyonu bakımından Efes Yamaç Evleri ile büyük benzerlikler göstermektedir" dedi.
M.Ö. 13. yüzyılda kullanılan, bir bakıma Metropolis'in öncüsü sayılan Bademgediği Kazıları'nda, bu yıl sadece değerlendirme çalışmaları yapılacağını, çıkan buluntuların Yaşar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Recep Meriç ve Atina British School'dan Dr. Penelope Mountjoy tarafından değerlendirilmekte olduğunu kaydeden Yrd. Doç.Dr. Serdar Aybek, "Metropolis Coğrafi Veritabanı Projesi ile ortaya konacak sonuçlara bağlı olarak, kentin bazı noktalarında araştırma ve belgeleme amaçlı sondajlar yapılacak. Sondajların olumlu çıkması halinde, daha geniş kapsamlı kazı çalışmalarına başlanacaktır. Sondaj noktalarımızı; Orta Kent, Hanyıkığı, Aşağı Hamam ve Metropolis'in kurulduğu tepenin alt yamaçlarında, konumu stadion'u andıran bir alanda yapacağız. Özellikle düzlüğün güney kesiminde kalan alandaki jeofizik ölçümler sonucunda belirlenen yükseltide sondajlar açılması ve ayrıca Yukarı Hamam ile Aşağı Hamamı birleştiren alanda Akropol yolu ve çevresindeki yapıların ortaya çıkarılmasını planlıyoruz" şeklinde konuştu.