İzmir'de Yargı-Medya Ilişkileri Konuşuldu

Bahri KARATAŞ/İZMİR, Toplantının açılış konuşmasını İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru ve Strateji Geliştirme Başkanı hakim Tahir Hırslı birlikte yaptı. Hırslı,

Bahri KARATAŞ/İZMİR, Toplantının açılış konuşmasını İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru ve Strateji Geliştirme Başkanı hakim Tahir Hırslı birlikte yaptı. Hırslı, “Projemizin temel amacı yargı ile medya arasındaki ilişkiyi kurumsallaştırarak güçlendirmek ve böylece bir yandan medyanın yargı ile ilgili konularda haber alma hakkını geliştirirken, diğer yandan kamuoyunun ilgi sahasına girmiş konular hakkında doğru bir şekilde bilgilendirilmesini sağlamak" dedi. Başsavcı Doğru ise “Biz şu an projenin emekleme dönemindeyiz. Kısa sürede ayağa kalkıp yürüyeceğiz" diye konuştu. İzmlir Adliyesi'nde basın sözcülüğü yapacak olan hakim Hülya Güzel de “Bu sistem zorunlu bir ihtiyaç. Bir an önce faaliyete geçmeli" dedi.
İki gün süren toplantıya, Almanya, Avusturya ve Hollanda'dan gelen AB uzmanı hakimler Thomas Vecsey, Wolfram Lumpe, Mia Bekels Rossingh, Willem Korthalsaltes, Abdeljalil Taktak, Adalet Uzman Yardımcısı Kamil Ersan, proje asistanı Banu Levent, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Kadir Karaca, hakim Hülya Güzel, Oktay Yörük, cumhuriyet savcıları Dr. Erkut Güçlü Kahraman, Ayşe Sarıyar, Mustafa Öztürk, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Prof. Dr. Güliz Uluç, Prof. Dr. Selda Akçalı ve adliyede görev yapan ajansların ve gazetelerin muhabirleri katıldı.
Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'nın sorumluluğunda yürütülen ve Türkiye'de medya ile adalet kurumları arasındaki ilişkiyi kurumsal hale getirerek toplumun adalet sistemine olan güvenini arttırmayı hedefleyen 'Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi Projesi', Avrupa Birliği eşleştirme projesi olarak yürütülüyor. Basın sözcülüğü müessesi sayesinde yargının medya ile olan güven bağının güçlendirilmesi, bilgi akışının kontrolllü ve güvenilir olmasının sağlanması amaçlanıyor. Bu kapsamda iki ayrı grup halinde iki gün süren toplantılar olumlu geçti. AB'li hakimler, kendi ülkelerinde 25 yıldır medya ile olumlu bir şekilde çalıştıklarını belirtti, Türkiye'de de bunun bir an önce faaliyete geçirilmesini diledi. Toplantıda, mesleki etik kurallar, medya, hakim ve savcılar ile diyalogların nasıl olması gerektiği, basın sözüsünün medyaya ne tür davalar hakkında bilgi verebileceği, yargının medyaya bakışı, gazetecilere karşı uygulanan yaptırımlar, Türkiye'de adliyelerde basın sözcülüğü sisteminin oluşturulması, masumiyet karinesi, özel hayata saygı, bilgi alma özgürlüğü, ifade özgürlüğü, yargı bağımsızlığı/tarafsızlığı dengesi ve yaşa küçük mağdurları ilgilendiren davaların nasıl ele alınacağı tartışıldı. Toplantınıın sonunda, AB'li hakimler, gözlemlerini rapora yansıttı.
Ankara, İstanbul, Diyarbakır, İzmir ve Adana'nın pilot bölge olarak seçildiği AB projesi kapsamında, bugün kadar 225 hakim ve cumhuriyet başsavcı vekili ve savcısına eğitim verildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz