İzmir'deki "askeri casuslukta kumpas" davası

FETÖ/PDY mensuplarınca sahte delil üretilerek kumpas kurulduğu iddiasına ilişkin davada 92 sanığın yargılanmasına devam edildi

İZMİR (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının İzmir'deki "askeri casusluk" soruşturmasında sahte delil üreterek kumpas kurdukları iddiasına ilişkin davada 92 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ile taraf avukatları hazır bulundu.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmaya tanık olarak katılan eski polis T.D. 2008 ve 2009 yılında katıldığı, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'le ilgili videoların izletildiği sohbetlerde dosyanın tutuklu sanıklarını gördüğünü belirterek, 17-25 Aralık sürecinden sonra örgütten ayrıldığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Tanıklık yapan tutuklu sanık İ.Y. İzmir'de Mali Şube'de 2004-2014 yılları arasında görev yaptığını, bazı tutuklu sanıklarla bu dönemde beraber çalıştığını bu süre zarfında şubede herhangi bir FETÖ yapılanmasına şahit olmadığını ileri sürdü.

Tanık, hakimin "İzmir'de Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü (KOM) olarak bir avukata ait evde sohbetler yapıldığı" şeklindeki iddiayı hatırlatması üzerine 'Böyle bir sohbetten haberim yok." diyerek yanıtladı.

Tanık M.C.Ç. 2002-2014 yılları arasında KOM büro amiri olarak İzmir'de görev yaptığını belirterek Askeri Casusluk dosyasına ilişkin bazı ev aramalarına katıldığını, bazı tutanak aşamalarında yardımcı olduğunu, çalıştığı 12 yıl boyunca sohbet ve toplantılar düzenlendiğini görmediğini ileri sürdü.

- "Askeri Casusluk dosyası için özel oda"

Duruşmada söz alan müşteki emekli albay Coşkun Başbuğ tanığa "Çalıştığın 12 yıllık dönemde KOM şube tarafından herhangi bir soruşturma dosyasına yönelik özel bir oda tahsis edildi mi? 'Askeri casusluk dosyası' için oda tahsis edildiği, şifre konup sadece KOM ve istihbarat şubeden belirli kişilerin girip çıktığı tespit edildi. KOM şubede askeri casusluk soruşturmasına kadar böyle bir uygulama gördün mü?" sorusunu yöneltti.

Reklam
Reklam

Tanık, "Bu dosyaya ait ayrı çalışma odaları vardı. Bu uygulamayı 12 yıl boyunca sadece Askeri Casusluk'ta gördüm." şeklinde cevap verdi.

Hakim, tanığa "İstihbarat şube KOM şubenin takip ettiği dosyayı takip edebilir mi?" sorusunu yöneltti. Tanık "Evrak bazında değil. İstihbarat şube ile KOM şube bazı konularda istişare yapabilir. Resmi iletim formu gönderilerek bilgi paylaşımı yapılabilir." yanıtını verdi.

Tekrar söz alan Başbuğ "KOM ve istihbarat şube birbirlerinin konularına müdahale edemezler. Burada özel oda kuruluyor. İstihbarat ve KOM şube görevli bir kısım polisler ortaklaşa sahte delil üretiyor. Savcılık el koyduktan sonra KOM işlem yürütür. Dolayısıyla yapılan işlem usulsüzdür. Dijital deliller işte bu odada hazırlandı." dedi.

Tanık, Başbuğ'un "KOM şubede soruşturmalar gizlidir, ilgili şube hariç kimse nüfuz edemez. Dosyada gizlilik kararı olduğu halde hemen gözaltının ertesi günü FETÖ'ye mensup gazete ve televizyonlarda soruşturmaya ait bilgi ve belgelerin yayınlandığını gördünüz. KOM'dan kim sızdırmış olabilir?" sorusunu ise "Ben de şaşırdım. Net bir cevap veremeyeceğim." şeklinde cevapladı.

Reklam
Reklam

Mahkeme heyeti duruşmaya Çarşamba günü devam edilmesini kararlaştırdı.