İzmir'e 720 milyon lira bütçe

İZMİR (İHA) - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2005 mali yılı bütçesi 720 milyon YTL (720 trilyon lira) olarak oy birliği ile kabul edildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Gürkan Şenışık, bütçede vergi gelirlerinin 409 trilyon, işletme karlarının 49 trilyon, kurumlar ve

tesisler hasılatının 21 trilyon, belediye malları gelirlerinin 33 trilyon, belediye harçlarının 4.8 trilyon ve deniz ulaşım hasılatının 12 trilyon lira olduğunu söyledi. Giderler kısmında ise personel ve diğer cari giderlerin 131 trilyon, yatırımların 83 trilyon olduğunu belirten Şenışık, bütçede 113 trilyon lira iç ve dış borç ödemelerine ayrıldığını belirterek, "Bütçede yatırımlara büyük pay ayrılmıştır. Raylı sistem için 120 trilyon ayrıldı (Aliağa-Menderes, Üçyol-Üçkuyular, Bornova Merkez-Otogar uzantıları). Yeşil alan için 8 trilyon 500 milyar, otopark için 3 trilyon 500 milyar, spor salonları için 8 trilyon, kültür sanat merkezleri için 10 trilyon 500 milyar, eğitim merkezleri için 2 trilyon 100 milyar, fuar hizmet binaları için 6 trilyon 500 milyar, yol ve kavşak düzenlemeleri için 9 trilyon 500 milyar, asfalt için 25 trilyon, kent yenileme için 3 trilyon, üniversite oyunları için 10 trilyon, eğitim bursu için 6 trilyon 500 milyar, hayvanat bahçesi için 3 trilyon lira ayrıldı" dedi.

Reklam
Reklam

AK Parti adına konuşan Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Fevzi Aydın da, belediyenin İZSU ve ESHOT dahil anapara ve faiz ödemelerinin 2003 yılında 94 trilyon lira olduğunu, 2005 yılında ödemenin ise 150 trilyon lira olduğunu belirtti. Borç geri ödemelerinde hızlı bir yükseliş olduğunu öne süren Aydın, "Yeni kredilerin de devreye girmesiyle belediyenin borç ödemesi daha da artacak. Yapılan toplu sözleşmenin bütçeye getireceği ilave yük ve 113 trilyon liralık borç ödemesi ve 85 trilyonluk sermaye arttırımı ile diğer carilerin yeni yatırımlara yeterli olacak kaynak bırakmayacağı ortadadır" dedi.

AK Partili Neşe Gürçay ise, belediyenin sığınma evleri ve çocuk evleri kurması için bütçede pay ayırması gerektiğini söyledi. Başkan Kocaoğlu, bir önceki yıla göre yüzde 15'lik arttırımla 2005 yılı bütçesinin 720 milyon YTL (720 trilyon lira) olarak gerçekleştiğini ve İzmir'in önceliklerini ele alarak bir bütçe hazırlandığını söyledi. 2004 yılını bir geçiş yılı olarak değerlendirdiklerini ve 2005 yılından itibaren yatırımlara hız verileceğini ifade eden Kocaoğlu, "Bütçeye baktığınızda, bizim belediyecilik anlayışımızı, insana, sosyal ve kültürel hayata bakışımız, kadınlara verdiğimiz önemi görebilirsiniz. Özel bir ekip şirketlerde verimliliği arttırmak için çalışmaktadır. Bu çalışmalar aralıksız devam etmektedir. Bu ekibin çalışmalarını Genel Sekreter ve bir genel sekreter yardımcısı da takip etmektedir. Bundan sonraki amacımız daha gerçekçi bütçeler yapmaktır. Üç büyük kente bakıldığında en ucuz su İzmir'de satılmaktadır. Aliağa-Menderes mevcut demiryolunun metro standartlarına çıkarılması projesi öncelikli hedefimizdir" dedi.

Reklam
Reklam

Başkan Kocaoğlu'nun konuşmasının ardından kapalı oy yöntemi ile yapılan oylamada 2005 yılı bütçesi oy birliği ile kabul edildi.

İZBETON VE İZULAŞ TARTIŞMALARI

Başkanlıktan gelen önergelerin görüşüldüğü bölümünde, belediyeye ait İzbeton ve İzulaş şirketlerinin sermaye arttırımı sırasında tartışmalar çıktı. AK Parti Grubu Sözcüsü Yusuf Kenan Çakar, bazı belediye şirketlerinin iflas ettiğini, iflastan kurtarılması için belediyenin bu şirketlere kaynak aktardığını söyledi. Bu uygulamayı doğru bulmadıklarını belirten Çakar, "Başkanlık'tan gelecek önergeler hakkında bizi bilgilendirin diyoruz. O nedenle sermaye arttırımı burada oylanmasın, komisyonlara sevk edilsin" diye konuştu.

AK Parti'li Fatih Özfatura ise, Ankara ve İstanbul'daki belediye şirketlerinin zarar etmediğini, belediye bütçeleri kadar yatırım yaptığını savunurken, hazırlanan bütçenin İzmir'in ve belediyenin gerçekleriyle uyuşmadığını, yatırım ve halka hizmet esaslarında son yılların en kötü bütçesinin hazırlandığını iddia etti. Özfatura, şirketlerle ilgili bilgileri de elde edemediklerini dile getirdi. Çakar ve Özfatura'ya cevap veren Başkan Kocaoğlu'da, belediye şirketlerinin sadece bilançolarının ve kar-zarar hesaplarının verilebileceğini kaydederek, şöyle konuştu: "Belediyeyi ihbar edersiniz, gelirler incelerler, sorumlular hesap verir. Cımbız cımbız hesap verilmez. Neyin bilgilerinin alınacağını Babanızdan (Fatih Özfatura'ya hitaben) alırsınız. Babanız iki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış, hesap uzmanı değerli bir kişidir. Kendisi neyin istenip istenmeyeceğini çok iyi bilir. Siz meclis üyesisiniz. Belediyenin onuru, gururu, haysiyeti 143 meclis üyesi ve 12 bin çalışanına aittir. Bu bilinçle hareket edin. Geçmişi kaşımanın yanlış bilgilendirmeler yapmak doğru değildir. Kısır döngü ve sürtüşmelerden kaçınmak gerekir. "Yusuf Kenan Çakar ise, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde bir "namus Yarışı" içinde olmadıklarını, denetim görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını dile getirerek, "Eleştirilerimiz İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin namusuna leke getirmek için yapılmış değildir. Tabi ki hepimiz sahip çıkacak. Eleştirilerimiz, sahip çıkmama anlayışıyla yapılmış değildir" ifadelerini kullandı.
Tartışmalar sürerken, diğer meclis üyeleri oylamaya geçilmesini istediler. Oylamada, her iki şirketinde sermaye artırımı oy çokluğu ile kabul edildi.

Reklam
Reklam