İzmir'e iç hatlar terminali 24 ay yerine 20 ayda bitirilecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'e iç hatlar terminali ihalesini kazanan TAV'la sözleşme...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'e iç hatlar terminali ihalesini kazanan TAV'la sözleşme imzaladı, bitiş tarihinin 24 ay yerine 20 ay olmasını istedi. Bakan Yıldırım, "İzmir'in kayıp yılları var. İki yılı bir yıl kabul etmemiz lazım. İki yılı bir yıl sayarak İzmir'de bundan sonra iş yapacağız." diye konuştu.
İzmir'in 35 projesinden biri olan ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'nin yapımı ve Dış Hatlar Terminali'yle birlikte 2032 yılı sonuna kadar işletilmesine ilişkin ihaleyi kazanan TAV Havalimanları'nın Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile sözleşme imzalama törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.
İmzalanan anlaşmayla TAV Havalimanları yeni İç Hatlar Terminal'i için 250 milyon Avro yatırım yapacak. Bununla birlikte DHMİ'ye 610 milyon Avro + KDV olarak da kira ödeyecek. Bakan Yıldırım, yaptığı konuşmada, bu terminal yapıldığı zaman İzmir Adnan Menderes Havameydanı'nın 25 milyon yolcuya hitap edeceğini söyledi. Yıldırım. 2020 EXPO İzmir dikkate alındığında bunun ne anlama geldiğini İzmirliler'in çok iyi anlayacağını ve bileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

"İZMİR'İN GELECEĞİNE YAPILAN YATIRIM"
"Bu, İzmir'in geleceğine yapılan bir yatırımdır. 2020 EXPO olsun ya da olmasın, İzmir büyümeye ve İzmir marka şehri olmaya devam edecek. Bunun adımlarını atıyoruz. Bu da ondan bi tanesi." diye konuşan Bakan Yıldırım, iç hatlar ve dış hatların eski dönemde tıkış tıkış olduğunu ve 2 milyon 200 bine yakın yolcunun hem iç hem dış terminalde zorlukla hizmet aldığını hatırlatarak, bugün 7,5 milyonun aşıldığını ve 8 milyona gelindini ifade etti. Bakan Yıldırım, "2020'de 25 milyon yolcuyu göreceğiz. Eğer bunu yapmazsak havaalanını o yıllara hazırlamazsak EXPO ile bu yolcu geldiği zaman ne hale düşeriz hesap edin. Bunu dikkate alarak harekete geçtik. Bütçeden kaynak ayırmak icap ediyordu. Buna da kısa vadede imkan olmadığını biliyoruz. 2003'ten beri kamu özel sektör ortaklığıyla bütçeden yaptığmız yatırımların daha fazlasını, bütçe kaynaklarını kullanmadan, yap işlet devret modeliyle gerçekleştirdik. Bu rakam 2 milyar dolara ulaştı." diye konuştu.

"İZMİRLİLERE ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN"
Binali Yıldırım; 610 milyon euro artı kdv 730 milyonluk yatırımın yanında, üzerine konacak yatırımla birlikte 1 milyar euroluk, bir başka deyişle 2,5 katrilyonluk projeye imza attıklarını işaret etti. 250 milyonluk kısmın ilk iki senede tamamlanacağını ve işletme süresi başlamasıyla birlikte 20 yıl boyunca işletmecinin buraya yaptığı yatırımın karşılığını almış olacağını, devletin de 2 katrilyonluk kira geliri elde edeceğini dile getiren Yıldırım, "Hem cebinizden para çıkmıyor. Hem yeni bir yatırım, hem de üzerine para alıyorsunuz. Acemiler için güzel bir yatırım. İzmir için kapasitesi çok genişlemiş, izmir'in büyüklüğüne yakışır, izmir'e gelen misafirlerin etkilencekleri, fikir edinecekleri hava meydanı inşa edilmiş olacak. İzmirlilere ülkemize hayırlı olsun." dedi.
Bakan, inşaat tamamlandığında kapasite olarak Ankara'dan daha büyük hale gelineceğini ifade ederken, projenin bitiş tarihi olarak iki yılın çok uzun olduğunu belirtti. Bakan, "İzmirliler için iki yıl biraz uzun. İzmirlier yatırımlar için çok bekledi. İzmir'in kayıp yılları var. İki yılını bir yıl kabul etmemiz lazım. İki yılı bir yıl sayarak İzmir'de bundan sonra iş yapacağız. (TAV yetkililerine hitaben) Buradan yani yüzünüzün şeklini beğenmedim. İki yıldan bir yıla inmez diyor ama doğru, 20 aya bağlayalım. 1.si 14 ay, 15 aydı. Bu, daha büyük, hadi beş ay verelim. 20 ayda İzmirlilerin hizmetine sunalım." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"DÜNYA VE TÜRKİYE ORTALAMALARININ ÜZERİNDE BÜYÜDÜK"
Türkiye'nin havacılıktaki büyüme hızına dikkat çeken Yıldırım, 6 hava yoluyla 7 merkezden 47 noktaya uçuş yapıldığını, 9 havaalanının da inşa halinde olduğunu, dış hatlarda da 174 noktaya sefer yapılır hale geldiğini söyledi. Yolcu sayısının iç hatlarda bu yıl 53 milyonu geçeceğini, toplam yolcu sayısının 110 milyonu aşacağını belirten Yıldırım, dış hat yolcu sayısının yüzde 9, iç hatta yüzde 15 ve transit yolcuda ise yüzde 20'nin üzerinde büyümeye devam ettiklerini, dünya ve Türkiye ortalamalarının üzerinde büyüdüklerini söyledi. Bakan Yıldırım, şunları ifade etti:
"Hava yolu, halkın yolu oldu. Kuru laf olmadığını, rakamlar bunu en çarpıcı şekilde kanıtlıyor. Hava yolu taşımacılığının küresel markaları oldu. THY gibi uluslararası bir marka sahibi olduk. Dünyada 10., Avrupa'da dördüncü sıraya yükselmiş dünyanın bütün ülkelerinde bayrağımızı dalgalandıran bir marka var. Özel sektör de aynı şekilde. 15 milyon vatandaşımız bu dönem içinde ilk kez uçağa bindi. Bugün uçak biletleri 2003ten daha ucuz. Rekabet ve seçenek olduğu için. Eskiden uçağa binen yolcuların yarısı birbirini tanıyordu, herkes birbiriyle arkadaştı, selamlaşıp yolculukları devam ediyordu. Şimdi herkes birbirini tanımıyor. Uçağa binmek vezneciler minibüsüne binmekten farksız hale geldi. O yüzden havayolu halkın yolu diyoruz." Bakan Yıldırım, insanı önemseyen, hizmetin odağına koyan sistemin öncülüğünü yaptıklarını, insanı bir makine gibi gören anlayışın iflas ettiğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

İZMİR BÜYÜKŞEHİR'DEN YETKİLİLER YOKTU
İzmir Valisi Cahit Kıraç, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, yardımcısı Funda Ocak, TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, TAV İcra Kurulu Başkanı Salih Şener, İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş'ın katıldığı törene, İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden kimsenin olmaması dikkat çekti. İş adamları için yeni CIP salonunun da açılışı gerçekleşen törende, TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, iç hatlar konusunda ciddi bir sıkıntının yaşandığını, iç hatların fazla gelir getirmemesi nedeniyle iç ve dış hatların birleştirilmesi yöntemiyle büroktarik engellerin kaldırıldığına dikkat çekti.
DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal da yaptığı konuşmada, 1987 yılında İzmir'in iç ve dış hat toplam yolcu sayısının sadece 528 bin 16 iken 2002'de bu rakamın 960 bin seviyesinde olduğunu hatırlattı. Birdal, İzmir'in deprem bölgesi olmasından dolayı mevcut iç hatlar terminalinin güçlendirme çalışması söz konusu olduğunu, bunun yerine yeniden bir ihaleye çıkılarak sıfırdan ve kapasitesi çok daha yüksek bir iç hatlar terminali için harekete geçtiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz