İzmir'in arazi envanteri oluşturuluyor

İzmir'in tamamındaki toprak ve su kaynaklarını korumaya yönelik "İzmir İli Arazi Sınıflandırması Projesi" başladı. Projelere...

İzmir'in tamamındaki toprak ve su kaynaklarını korumaya yönelik "İzmir İli Arazi Sınıflandırması Projesi" başladı. Projelere altlık olması amacıyla sayısal il arazi envanteri ilçeler bazında oluşturulmuş olacak. Beş yılda bir güncellenebilecek coğrafi bilgi sistemiyle değişen dikili alanlarının coğrafi koordinatları takip edilebilecek.
Konuyla ilgili değerlendirme toplantısı, İzmir İl Özel İdaresi Çınarlı Toplantı Salonu'nda düzenlendi. İl Özel İdaresi’nin finansman desteği sağladığı projeye Ege Üniversitesi (EÜ), İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü veri desteği sağlıyor. Proje tamamlandığında toprak, su ve bitki örtüsünün korunması, sulama, toplulaştırma, arazi ıslahı ve arazi kullanım planlaması çalışmalarıyla tarımsal yatırım projelerine altlık olması amacıyla sayısal il arazi envanteri ilçeler bazında oluşturulmuş olacak. Çeşme, Urla ve Karaburun ilçelerinde çalışmaların tamamlandığı, Aliağa, Dikili, Foça, Kınık, Seferihisar, Selçuk ve Torbalı’nda arazi sınıflandırma çalışmalarına devam edildiği belirtildi.
İzmir ili arazi sınıflandırılması projesindeki problemlerin ve çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantıda İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz, "Farklı türdeki bitkilerin hangi ilçelerde yetiştiğini bilmek, verim ve toprağı uygun kullanma açısından son derece önemli. Bu proje sonunda tamamlanacak il arazi envanteriyle sadece tarım arazilerinin değil, doğal kaynakların korunması açısından da önemli bir kaynak elde edilmiş olacak. Bu sebeple üniversitelerimize büyük görev düşüyor. Projeyi savunmamız açısından, arazi envanterinin bilimsel verilere dayandırılması gerekiyor." dedi.
EÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kurucu ise, "İhtiyaç duyulan ilçeleri öncelikli olarak belirledik. Çeşme, Urla ve Karaburun'da çalışmalar tamamlandı. Toprak örnekleri alınarak İl Özel İdaresi laboratuvarlarında analiz yapıldı. Uydu görüntüleri, toprak haritaları, sulama alanları gibi veriler, kurumlardan elde edildi. Proje 2012 yılı sonunda tamamlanacak." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz