"İzmir'in Depremselliği Ve Zemin Özellileri" Toplantısı

İZMİR (A.A) - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, kentsel dönüşüm çalışmalarına binalardan

İZMİR (A.A) - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, kentsel dönüşüm çalışmalarına binalardan değil, zeminden başlanması gerektiğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi işbirliğinde düzenlenen "İzmir'in depremselliği ve zemin özellileri" konulu toplantı, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda yapıldı.

Prof. Dr. Sözbilir, toplantıda, "İzmir'in depremselliğine" ilişkin yaptığı sunumda, kentte deprem oluşturan 13 fay hattı bulunduğunu, bu hatlar üzerine yapılan binaların çelikten de olsa tehlikeli olduğunu savundu.

Reklam
Reklam

Deprem riskinin ortadan kaldırılması açısından zemin etüdü çalışmalarının büyük önem taşıdığını ifade eden Sözbilir, "Türkiye'de fay yasası yok. Bu yasanın temeli 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planlarda fayların işaretlenmesidir. Kentsel dönüşüme binadan değil, zeminden başlamalı. Zemin özellikleri ele alınarak, 1/1000'lik harita çıkarılmalı. Bu olmadan depremsellik açısında doğru kentsel dönüşüm yapma imkanınız yok" diye konuştu.

DEÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Türk de zemin şartları tanımadan yapılan binaların risk taşıdığını söyledi.

Yeraltı sularının da önem taşıdığına değinen Türk, yapılan metro ve tünel çalışmalarında, yeraltı sularının geçiş yapamayarak konut temellerine zarar vermesi riskine işaret etti.

Konuşmacıların ardından kürsüye çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, Karşıyaka ve Üçyol-Üçkuyular tünelleri için yapılan uyarıya teşekkür ederek,tünellerde yeraltı suyuna ilişkin gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Bilimi rehber kabul ettiklerini aktaran Kocaoğlu, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Kent dönüşümü olmazsa olmaz gündem maddesi. Kent çarpık yapılaştığı için, yol, sosyal alan bırakılmadığı için, yol alanı olmayışı nedeniyle dere yatakları yol yapıldığı için... Kent dönüşümünde hızlı mesafe katediyoruz. 5-6 noktada ciddi çalışma yapıyoruz. Kent dönüşümü bina yapmak, kooperatif kurmak değildir. Binlerce insanla uzlaşıyorsunuz. Bostan tarlasına inşaat yapmak ayrı, orada yıllardır yaşayan insanlara, geleneklerini sürdürecek konutları yapmak ayrı. İzmir'in gecekonduları da, gecekondularının katları da çok. Arsa üretmek çok zorlaştı. Belli bir miktar konutu, konut arz talebini dengelemek için kente, sektöre sunmamız gerekiyor."

Muhabir: Halil Şahin

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz