İzmir’in Gelecek 10 Yılı Planlanıyor

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) koordinasyonunda yürütülen 2014-2023 Bölge Planı Kalkınma Çalıştayı, İzmirli 250 kurum temsilcisinin...

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) koordinasyonunda yürütülen 2014-2023 Bölge Planı Kalkınma Çalıştayı, İzmirli 250 kurum temsilcisinin katılımıyla Kaya Termal Otel’de düzenlendi. Toplantıda, 1,5 yıl süren hazırlık çalışmaları hakkında bilgi verildi.

Çalıştayın açılışında konuşan İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu katılımcılık, yerellik ve yerindelik ilkeleriyle İzmir’e özgü bir kalkınma planı hazırlayacaklarına inandığını söyledi. Kurulun İzmir’in önemli gündem maddelerinin görüşüleceği, şehri ve Ege Bölgesi'ni ilgilendiren önemli projelerin paylaşılacağı bir platform olması gerektiğini vurgulayan Çolakoğlu, her kesimin çalışmalara faal olarak katılması çağrısında bulundu. Kurulun demokratikleşme ve toplumun karar alma süreçlerine önemli katkı sağlayacağını da belirterek, “Etkin bir çalışmayla karar alma süreçlerine daha geniş kesimlerin katılımı sağlanabilecek. Kurul üyelerinin İzmir'le ilgili lobi faaliyetlerinde etkili rol oynaması, İzmir’in ulusal ve uluslararası fon kaynaklarından daha fazla yararlanabilmesinde İZKA işbirliğinde kolaylaştırıcı rol üstlenebilecektir.” diye konuştu. Plan hedeflerinin hayata geçirilmesi ve izlenmesinde kurulun bütün kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği mekanizmaları kurulmasında faal rol alacağını dile getiren Çolakoğlu, şunları kaydetti: “Kurul içinde bugüne kadar bazı sektörel ve tematik çalışma gruplarımız oluştu. Kurul üyesi olmayan uzmanlar da bu gruplara davet edildi ve katıldı. Yeni dönemde yeni plan hedeflerine göre grupların yeniden belirlenmesi ve daha sistematik bir şekilde çalışmaları sağlanacaktır.”

Reklam
Reklam

‘PLAN İZMİR’İN ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILLIK KALKINMASINA KILAVUZLUK EDECEK’

İZKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergüder Can da bölge planı hazırlıkları kapsamında bugüne kadar yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla tematik ve sektörel istatistik ve saha analizleri ve çalıştaylar düzenlendiğini anlattı. 2013 İzmir Mevcut Durum Analizi'nin, bilimsel analizlerle desteklenerek oluşturulduğunu aktaran Can, “Bu araştırma bulgularının altlık teşkil edeceği 2014-2023 İzmir Bölge Planı, bugün sizin vereceğiniz destekle şekillenecek. İZKA olarak dünyadaki ekonomik gelişmeleri ve mega trendleri yakından izleyip İzmir için üst bir vizyon oluşturma çabası içindeyiz. 2014-2023 Bölge Planı, İzmir’in ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda bütüncül bir yaklaşımla gerçekleştireceği kalkınma stratejisinin tematik ve sektörel gelişme eksenlerini, hedeflerini ve önceliklerini ortaya koyan temel politika dökümanı olacak.” şeklinde konuştu. Planın sürdürülebilir kalkınma için temel referans belgesi olacağını da ifade eden Genel Sekreter Can, İzmir’in önümüzdeki 10 yıllık kalkınmasına kılavuzluk edeceğini söyledi. Hazırlık aşamasında birçok üniversite ve kurumla birlikte birçok alanda çeşitli analizler yapılacağı bilgisini veren Doç. Dr. Can, bütün bu çalışmalar sonucunda şehrin sosyoekonomik durumuna ilişkin İzmir Mevcut Durum Analizi’nin oluşturduğunu aktardı.

Reklam
Reklam

‘KENTİN GELİŞMESİNİ HİÇBİR GÜÇ ENGELLEYEMEYECEK’

Çalıştayında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise şehrin gelişmesini bundan sonra hiçbir gücün engelleyemeyeceğini söyledi. Kocaoğlu, stratejik planları yapmak kadar bunlarda belirlenen hedeflere nasıl ulaşılacağının ve hangi projelerin uygulanacağının da ortaya koyulmasının önemine değinerek, “Projeye indirgenmeden yapılan stratejik planlar sadece ufuk açıyor ama maalesef neticeye ulaşamıyor. Biz 2005 yılında stratejik planı bitirdiğimizde 500’e yakın proje vardı. Bunları öncelik sırasına koyup sonra ne kadar zamanda bitireceğimizi planladık. Sekiz senelik çabaların ve planlı programlı yatırımların sonucunda İzmir kabuğunu kırdı. 200 metropol arasında en hızlı büyüyen dördüncü kent olduysa, bunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik planını kararlı bir şekilde uygulamasının payı vardır.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: