İzmir'in kurtuluşunun 89. yıldönümü kutlanıyor

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü törenleri, Cumhuriyet Meydanı'ndaki geçit töreniyle devam etti. Törene Ulaştırma...

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü törenleri, Cumhuriyet Meydanı'ndaki geçit töreniyle devam etti. Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir milletvekilleri, Vali Cahit Kıraç ve eşi, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ve eşinin yanısıra siyasi partiler, resmî kurumlar, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle çok sayıda vatandaş katıldı. Bakan Yıldırım, Vali Kıraç, Başkan Kocaoğlu ve Orgeneral Atay, araçla geçiş yaparak katılan vatandaşları selamladı.
Başkan Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada, "Ülkemizin yalnızca kurtuluşunda değil, kuruluşunda da simge bir kent sayılan İzmir, bu nedenledir ki Türkiye Cumhuriyeti'nin ilerlemesinde her zaman önemli görevler üstlenmiş ve başarıyla yerine getirmiş, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ve vazgeçilmez ilkelerinin değişmez sembolü olmuştur." dedi. Kurtuluş Savaşı ve ardından kazanılan zaferin bütün dünyaya örnek olduğunu söyleyen Kocaoğlu, şunları kaydetti: "Elbette büyük coşku ve gurur içindeyiz ancak o acıları bir daha yaşamamak için ayrıyı gayrıyı bir kenara bırakıp her bakımdan güçlü ve birlik olmak zorundayız. Yurttaşlık, kardeşlik, dayanışma ve birlik bağları güçlü, yurtta ve dünyada barış için mücadele veren çağdaş bir Türkiye hedefinden asla vazgeçmemeliyiz. Bize bin bedel ödenerek emanet edilmiş bu toprakları, gelecek kuşaklara övünecekleri ve içinde yaşamaktan mutlu olacakları bir kent, bir ülke olarak bırakmanın, tarihî olduğu kadar ahlakî ve vicdanî bir ödev, bir yurtseverlik gereği olduğunu unutmamalıyız. Ülkemizin bulunduğu coğrafyayı saran ateş çemberinden yara almadan, aksine güçlü ve dimdik çıkmak zorundayız. Bunun formülü de birlik ve beraberliktir. Farklı renklerimizin zenginlik olarak görülmesi, toplumsal barışın korunması, ayrımcılığın reddedilip insana öncelik verilmesi, tüm vatandaşlarımızın refah içinde fırsat eşitliğinden yararlanması, özü Mevlana, özü Yunus Emre, özü Hacı Bektaş, özü Şeyh Bedrettin olan ortak kültürümüzün yeniden hatırlatılması, Atatürk'ün çizdiği çağdaş ve evrensel rotanın tali yollara sapmadan takip edilmesidir. Kimse başka bir formül aramaya kalkışmasın."
Törende ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajları okundu. Öğrencilerin şiirleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Halk Dansları Ekibi'nin gösteri da törene renk kattı. İşgal döneminde Özsamancı ailesi tarafından elde yapılan ve 89 yıldır özenle saklanarak geçen günlerde Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM)'ne bağışlanan Türk bayrağı, bir asker tarafından Başkan Kocaoğlu'na takdim edildi. Piyade ve süvari birlikleri, öğrenciler, gaziler, canlandırma grupları, yaya ve motorlu ekipler, spor kulüpleriyle kurum ve kuruluşların temsilcilerinin ve hizmet araçlarının katıldığı geçit töreni, vatandaşlar tarafından ilgiyle seyredildi. Ayrıca geçen yıl hayatını kaybeden modacılar Hanife Çetiner ve Esin Yılmaz'ın, İzmir ve çevresinde işgale karşı savaşan Türk kadınının giysilerinden ilham alarak hazırladıkları koleksiyon da tanıtıldı. Tören boyunca İzmir'in kurtuluşu sırasında çekilen ve APİKAM'a bağışlanmış olan görüntüler, LED ekran aracılığıyla ilk defa gösterildi. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı uçak ve helikopterlerin gösterisi de büyük alkış aldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz