İZMİR (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir'in düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümü törenlerinde yapılan protestolara ilişkin, "Bugün ne yazık ki, bu meydana siyasi saiklerle gelmiş olan bazı grupçuklar, milli birlik, bütünlük, kardeşlik ve dayanışmaya en fazla bu ihtiyaç duyduğumuz günde, buna bir miktar gölge düşürdüler. Bu bayram gününde, incinsem de incitmemeye çalışırım" dedi.
Günay, İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıl dönümü nedeniyle Hükümet Konağı balkonuna süvari birliklerince bayrak çekilmesi törenin ardından, valilikte basın toplantısı düzenledi.
Kutlamalar kapsamında düzenlenen "Zafer Yürüyüşü", Cumhuriyet ve Konak meydanlarında düzenlenen törenlerde, bazı gruplarca hükümet aleyhine protestoda bulunulmasını değerlendiren Günay, 9 Eylül tarihinin özel bir gün olduğunu, bugünün sadece İzmir'in kurtuluş tarihi olmadığını, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı'nın başarı ve zaferle sonuçlandığı gün olduğunu vurguladı.
Günay, bu nedenle 9 Eylül törenlerinde, milli birlik ve bütünlük bilincinin en yüksek düzeyde olması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Bugün ne yazık ki, bu meydana siyasi saiklerle gelmiş olan bazı grupçuklar, milli birlik, bütünlük, kardeşlik ve dayanışmaya en fazla bu ihtiyaç duyduğumuz günde, buna bir miktar gölge düşürdüler. Bu bayram gününde, incinsem de incitmemeye çalışırım. Bizim inancımız budur, bayram günlerinde buna ihtiyacımız var. Hele içinde yaşadığımız bugünlerde, hain tuzaklar ve şanssızlıklar geçirdiğimiz günlerde, birbirimizi incitecek davranışlardan bir takım kendini bilmezler sakınmasalar bile, devletin, hükümetin, yönetim sorumluluğu taşıyanların sakınması gerekir."
-"Yerel yönetimin dar yorumunu ortadan biz kaldırdık"-
Bakan Günay, 9 Eylül kutlamaları kapsamında her yıl gerçekleştirilen, ancak bu yıl valilikçe ilan edilen ilk programda yer almamasına karşın sonradan programa konulan Hükümet Konağı'nda Türk bayrağı çekilmesi törenine de değinerek, bu törenin programdan çıkartılmasının ilgili yönetmeliğin bir maddesinin, dar kapsamda yorumlanmasından kaynaklandığını ifade etti.
Kurtuluş günlerinin nasıl kutlanacağı konusundaki yönetmeliğin, Ankara'da Ankara Valiliği'nin, diğer illerde de il valiliklerinin ve kaymakamlıkların başkanlığında, askeri birimlerin, milli eğitim birimlerinin ve belediyelerinin olacağı komiteler tarafından düzenlendiğine dikkati çeken Günay, şunları söyledi:
"Şimdiye kadar devletin soğuk yüzünü bir miktar geri çekmek, halkın sıcak duygusunu öne çıkarma konusunda bir düzenleme yapıldı. Her yerde biz bunu uygulamaya çalıştık. Resmi geçit yok, ama halkın coşkuyla kutlaması konusunda ne gerekiyorsa hepsi yapılıyor.
Vilayet binası önünde 9 Eylül için yaptığımız bu tören, önemli, görkemli onurlu ve tarihi bir gösteridir. Bunun yapılmasını engelleyen hiç bir düzenleme bu yönetmelikte yok. Ama içinde valiliğin, garnizonun, belediyenin bulunduğu komite, daha önceki düzenlemede koymamış bu ritüeli. Ben bunu fark eder fark etmez, ilgili arkadaşlarımı aradım, sadece İzmir'deki arkadaşları değil, aynı zamanda bu yönetmelikte etkili bakan arkadaşlarımı aradım. Tam bir mutabakat içinde, bu ritüelin kaldırılmasının doğru olmadığına karar verdik ve biz bir anlamda yerel yönetimin kararındaki dar yorumu ortadan kaldırdık."
Günay, gayretleri ve dikkatleri sonucunda 90 yıllık geleneğin aynı şekilde icra edildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama üzüntüyle gördüm, bugün bir takım marjinal grupçuklar, hem Cumhuriyet Meydanı'nı hem İzmir Vilayeti'nin önünü, Türkiye'yi şu anda tuzağa çekmek isteyen bir takım grupçukları sevindirecek bazı görüntülere sahne yaptı. İzmir'de milyonlarca insan yaşıyor, bu meydanda da bir kaç bin insan vardı. Bir kaç bin insan içinde, bir kaç bin veya bir kaç yüz insanın böyle bir bayramı siyasi çekişme, bir devlet ve millet karşıtlığı haline dönüştürmesi, gerçekten hepimiz için yürek yaralayıcıdır. Biz, onlarca çocuğumuzun canını yitirmesinin acısını yüreğimizde taşıyoruz, her gün bir sıkıntıyı aşmaya çalışıyoruz. Ama bir takım grupçuklar, Türkiye Cumhuriyeti'nin özel bir günü olduğunu unutarak, bir siyasi, kendi marjinal siyasetleriyle töreni bir siyasi gösteri mekanı haline getirmeye çalıştı. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin bir üyesi, bir İzmir milletvekili ve İzmirli olarak üzüldüm. İzmir halkını tenzih ediyorum. İzmir'de bu meydanda bulunmayan ve törene katılmayan milyonlarca insan var. Onlarla yakın bir gelecekte bir araya geleceğiz. Önümüzde 2013 var, 2014 var, 2015 var, hangi hesap gününde istiyorlarsa o hesap gününde karşı karşıya geleceğiz."
Bakan Günay, Cumhuriyet Meydanı'nda, protestolar üzerine AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu arasında yaşanan tartışmanını hatırlatılması üzerine de şunları kaydetti:
"Bayram günü doğrusu bazı şeyleri yakıştıramadım. Sadece halkı selamlama sırasında, ayak takılması oldu, bir öne geçme değil. Herhangi bir özel davranıştan kaynaklamayan çarpışmadan dolayı Sayın Başkan sinirlendi, daha sonra yatıştırdık. Bu tür törenlerde herkes birbirinin ayağına basar, omzuna çarpar, bunlardan ötürü birbirimize küseceksek, çok gerginiz demektir. Bu tür gerginliklerden biraz daha sakınalım istiyorum. Burada yapılmış dar yönetmelik yorumu, basın gündeme getirdi, belediye önüme getirmedi, İzmir'de herhangi bir muhalif grup önüme getirmedi, basın bunu fark etti, önüme getirdi. Anında müdahale ettik ve bu dar yorumu genişlettik."
Muhabir: Ali Korkmaz / Ufuk Kırabalı
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz