İzmir’in Öğrencileri Siber Zorbalıktan 350 Öğretmen Tarafından Korunacak

Her üç öğrenciden birinin siber zorbalığa uğradığı Türkiye’de Yaşar Üniversitesi, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü...

Her üç öğrenciden birinin siber zorbalığa uğradığı Türkiye’de Yaşar Üniversitesi, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile örnek bir çalışmaya imza attı. Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen “Siber Uzayda Güvenlik ve Savunma” semineri ile 350’ye yakın bilgisayar öğretmenine, güvenli internet kullanımı eğitimi verildi. Eğitimlerle binlerce İzmirli öğrencinin de internetteki "küçük düşürücü saldırı" anlamına gelen siber zorbalıktan korunması hedefleniyor.

İzmir İnternet Haftası çerçevesinde Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz tarafından verilen seminere, bilişim teknolojileri öğretmenleri ve okul yöneticileri katıldı. Halk arasında "sanal âlem" olarak bilinen siber uzayda güvenlik farkındalığı oluşturmak amacıyla düzenlenen seminer hakkında bilgi veren Doç. Dr. Koltuksuz, internet kullanıcılarının yaşadığı riskler ve savunma yollarını anlattıklarını söyledi. Koltuksuz, “Günümüzde başta bilgisayar olmak üzere iletişim teknolojilerini kullanan kişileri bekleyen pek çok tehlike mevcut. Bu seminerde kullanıcılara, internet ortamında başlarına gelebilecek bir problemi simüle ederek çözüm olarak neler yapması gerektiğini gösterdik. Artık öğretmenlerimiz, bilgisayar korsanları tarafından mağdur edildiklerinde neler yapılması gerektiğini bilecek. Aslında yeni nesli eğitebilmek için önce öğretmenlerimizi eğitiyoruz. Sonuç olarak bu eğitimlerden faydalanan öğretmenlerimiz de öğrencilerini bu konuda hem bilgilendirip hem de eğitim verebilecek. Ayrıca okullarının internet site güvenliğini de sağlamış olacaklar.” dedi.

Reklam
Reklam

İl Bilişim Teknolojileri Koordinatörü Hülya Mahmutoğlu ile İzmir İnternet Haftası ekibinde görevli bilgisayar öğretmeni Olcay Büyükçapar ise seminerin, siber zorbalığın önüne geçmede büyük önem taşıdığını ifade etti. Siber zorbalıkla karşılaşan bir çocuk veya gencin hüzün, öfke, hattâ kişilik değişimi gibi problemlerle karşılaşabileceğini belirten Büyükçapar, “Bu yıl İnternet Haftası kutlamaları çerçevesinde siber zorbalık konusuna değindik. Yaşar Üniversitesi’ndeki bu seminerle de olası tehlikelere karşı öğretmenlerimizi bilgilendirerek, binlerce öğrenciye ulaşmayı hedefledik. Gençlerimiz ve özellikle çocuklarımız, interneti bilinçli kullanmadığı için başlarına kötü olaylar gelebiliyor. Artık öğretmenleri sayesinde, güvenli şifre temininden şifre çalınmasına kadar pek çok konuda bilgi sahibi olacaklar.” şeklinde konuştu.

SİBER ZORBALIK

Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak kişileri sürekli rahatsız etme, alay etme, küçük düşürücü sözlerle hayatlarını zorlaştırma, fotoğraflarını izinsiz kullanma, sahte isimle sosyal paylaşım sitelerine üye olma, kişiler hakkında dedikodu yayma gibi birçok yolla yapılan ve sosyal iletişimi zorlaştıran zorbalık türüne siber zorbalık denir.

Reklam
Reklam

SİBER ZORBALIKTAN KORUNMA YOLLARI

- Zorbalık içeren mesajları okumayın, beğenmeyin, başkalarıyla paylaşmayın.
- Yazdıklarınızın karşı tarafı incitebileceğini, depresyona sokabileceğini düşünün.
- Kişilerin yüzüne söyleyemediklerinizi, sanal ortamda da söylemeyin.
- Siber zorbalığın bir suç olduğunu, şikayet halinde ceza alabileceğinizi unutmayın.
- Gerçek hayatta nasıl davranıyorsanız, sanal ortamda da öyle davranın.
- Siber zorbalık ihbar hattı: "siber.izmir@egm.gov.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: