Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü akademisyenleri, yaptıkları çalışma ile İzmir turizmini 1. lige taşıyabilecek öneriler ortaya koydu. Şehrin turizm talebini arttıracak İzmir Tanıtım Platformu kurulması, özel müzeciliğin teşviki, festival sayısının arttırılması, psikoterapi ve hidroterapi merkezlerinin oluşturulması gibi hedefler belirlendi. Türkiye turizm sektörü sıralamasında ilk üçün içinde yer alamayan İzmir için eylem ve faaliyetler de geliştirdiklerini belirten Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar, şehirdeki turizm gelişmelerini şöyle değerlendirdi: “İzmir’de turizm sektöründe dünyadaki eğilime uygun olarak girişimcilik ve inovasyon giderek yaygınlaşıyor. Dünyada yaygınlaşan otellerde yeni ürünler sunma, agro (çiftlik) turizmi gibi yeni seçenekler, otel odalarını yeni teknolojilere uygun hale getirme, SPA merkezlerini arttırma gibi uygulamalar. İzmir için de gelecek vaat etmektedir.”
İzmir’in turizm arzının dünyadaki yeni turist profiliyle de örtüştüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Pırnar, “Yapılan çalışmalar sonucunda dünyada sayısı hızla artan farklı deneyimler yaşamak isteyen, çevre, sürdürülebilirlik ve kültürel konulara duyarlı, internet ve mobil teknoloji kullanan, bireysel seyahat planlayan gibi özelliklere sahip yeni turist profilinin İzmir’e gelenlerle kentin turizm adına sunduğu potansiyelle örtüştüğü tespit edilmiştir.” dedi.
İzmir’in yeni turist profili şöyle tanımlandı: Yüksek gelir grubuna sahip. Çevre ve kültürel konulara duyarlı. Yeni yerler ve tatlar keşfetmeyi, rahat ve huzurlu bir tatil yapmayı seven. Yıl boyu çok çalışıp kendini kısa ama sık seyahatlerle ödüllendiren. Güvenilir seyahat acenteleriyle veya bireysel seyahat eden. SPA, butik otel gibi lüks hizmetleri tercih eden.
İzmir’i, turizm sektörü sıralamasında ilk üçün içine taşıması için önerilen eylem ve faaliyetlerden bazıları ise şunlar: Mevcut 40 bin civarında olan yatak sayısının 100 bine çıkarılması. EXPO tanıtımında kullanılmak üzere şehrin fuarcılık kimliğini vurgulayan bir fuar müzesi kurulması. İnovatif turizm girişimcilerinin desteklenmesi. Çocuk müzeleri gibi bilim ve eğlenceyi birleştiren kültür yatırımlarının desteklenmesi ve özel müzeciliğin teşvik edilmesi. İzmir Tanıtım Platformu’nun kurulması ve gerekli stratejilerin oluşturulması. Uluslararası platformda düzenlenecek Üniversitelerarası İzmir Kısa Film Festivali. Şehre özgü gastronomi odaklı bir kuruluş oluşturulması, eğitim verme ve sertifikalandırma yetkisinin sağlanması. Eko köy sayısının arttırılması. Efes antik kenti ve Meryem Ana Evi turlarının reklamına daha çok önem verilmesi. Antik Allianoi, Asklepion (Bergama) gibi psikoterapi ve hidroterapi merkezlerinin günümüzde de oluşturulması. Festival sayı ve çeşitliliğinin arttırılması, yeni ve çağdaş kültür turizmine yatırım, sağlık turizminde markalaşmak için psikoterapi ve hidroterapi merkezlerinin oluşturulması. Sanal turizm promosyonu ve sosyal medya ağlarından yararlanılması. Yeni turist profiline uygun tanıtım ve promosyonla medya kanallarının seçimi ve kullanılması.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz