İzmirli girişimci iddialı: Tasarladığım güneş paneliyle verimi arttırdım

İzmir'in Torbalı ilçesi Ayrancılar'da oturan Ömer Yukarı (51 ), uzay mekiği görünümlü, küre tipli güneş...

İzmir'in Torbalı ilçesi Ayrancılar'da oturan Ömer Yukarı (51 ), uzay mekiği görünümlü, küre tipli güneş enerjisiyle su ısıtma sistemi yaptı. Pano şeklindekilerin aksine 360 derece güneş gören ve daha az yer kapladığı gibi daha fazla sıcaklık sağlayan üründen, ilk etapta iki model imal edildi. Birinci tip konutlar, ikinci tip ise işyerleri için tasarlandı. İşyeri modeli, 8 metrekarelik alana kuruluyor ve yaklaşık 50 panoluk eski sistemin performansına denk geliyor. Türk Patent Enstitüsü'nden de ürününü onaylatan mucit Ömer Yukarı, " Ürünlerimde, var olan çift vakumlardan kullanıyorum. Donmalara karşı antifriz zorunluluğunu da ortadan kaldırdım. Tamamen yerli üretim. Poliüretan köpük yalıtımı kullandığım içinde cam elyaf kaplamalara göre sıcak suyu üç güne kadar soğutmadan içinde tutuyor." dedi.
Ev tipi sistemden ilk etapta 22 adet üretip sattığını anlatan Yukarı, şimdilerde ise endüstriyel alanlarda kullanılmak üzere, ev tipine göre 10 kat daha büyük, 2 ton sıcak ve 1,5 ton soğuk su kapasiteli, 240 vakum tüpü olan " Termogalaksi" adını verdiği sistemin üretimine geçtiğini kaydetti. Bir ay içinde seri üretime geçeceğini ifade eden Yukarı, "Eksi 20 dereceye kadar dayanıklı ürünüm, 4 saat içinde 90 dereceye kadar ısınıyor. Sıcaklık, 114 dereceye kadar çıkıyor. Ev tipini bin 500, sanayi tipini ise 15 bin liradan satıyorum. Kısa sürede kendini amorti ediyor. Ülkemizde güneş olduğu müddetçe boşuna elektrik parası ödemeye gerek yok." şeklinde konuştu.
Uzun yıllar Suudi Arabistan başta olmak üzere çeşitli ülkelerde bu sektörde çalıştığını ve son üç yıldır ciddi anlamda ar-ge çalışmaları yaptığını belirten Ömer Yukarı, "Dış ülkelerden yıllık izinlerimde Türkiye'ye geldiğimde, güneş enerjilerinin modellerinin şekilsiz olduğunu ve görüntü kirliliğinin ülkemize yakışmadığını düşünürdüm. Son olarak geldiğinde ise vakum tüplü güneş enerjilerinin çıktığını görünce bunu geliştirme fikri aklıma geldi." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz