İzmirliler Iftar Için Erken Okunan Ezana Itibar Etmedi

İzmir'de merkezi ezan sisteminde yaşanan problem sebebiyle akşam ezanı, Konak ve Karşıyaka ilçelerindeki onlarca camide...

İzmir'de merkezi ezan sisteminde yaşanan problem sebebiyle akşam ezanı, Konak ve Karşıyaka ilçelerindeki onlarca camide yaklaşık 15 dakika erken okundu. Erken okunan ezan, yarıda kesildi. İftar saatini sabırsızlıkla bekleyen İzmirliler, 20.42’de okunması gereken ezanın 20.27’de okunması sebebiyle şaşkınlık yaşadı. Ezanın kim tarafından okunduğu belirlenemedi. Müftülük, olayla ilgili araştırma başlattı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Konak İlçe Müftüsü Zeki Aksoy, "Maalasef bu akşam üzücü bir olay yaşandı. Ezanlarımız, Hisar Camisi'nden yapılan yayınla merkezi sistem altında okunuyor. Merkezi sistemde okunan ezan, sisteme bağlı diğer tüm camilere aynı anda ulaşıyor ve okunuyor. Bu akşam Hisar Camisi'nde ezan okunmadan, dışarıdan müdahaleyle ezanın 15 dakika erken okunduğunu öğrendik. Henüz konunun nasıl gerçekleştiği belli değil. Kimin yaptığı bilgisi henüz belli değil, soruşturuyoruz. Hisar Camisi'nin müezzininin ses kaydı alınarak böyle bir yayın yapılmış olabileceği ihtimalini de değerlendiriyoruz." dedi. Aksoy, ezanın erken okunması sırasında oruçlarını açanların, bir gün kaza orucu tutması gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

İzmirliler de erken okunan ezan sebebiyle bir anlık tereddüt yaşadıklarını ancak televizyon ve saate baktıklarında bir hata olduğunu anladıklarını söyledi. Bayraklı ilçesinde erken okunan ezanı duyduğunu söyleyen İlyas Demir, “Akşam namazı için abdest alıyordum, inanamadım. Hemen saate baktım, 20.30’u gösteriyordu. Bir yanlışlık olduğunu düşünürken birden ezan kesildi. İnandırıcı olmadı. Her halde elektronik, birisi fişi taktı.” şeklinde konuştu. Erken okunan ezanda yanlışlık olduğu için orucunu açmayı asla düşünmediğini belirten Demir, yanılıp açan kişiler olabileceğini belirtti. Esnaf Hamza Gönül de, “Ezan erken okunmuş olabilir, belki hoca Karadenizlidir. Bu genelde Karadeniz’de oluyor, bir kere de İzmir’de olsun, hiç ehemmiyeti yok. Orucunu erken açan olduğunu zannetmiyorum, en azından kolundaki saate bakar.” dedi. Esat Bayankulu, yanlışlık olabileceğini ancak müminin aldanmaması gerektiğini kaydederek, “Yanlış varsa dönülür. Kazayla bozulan oruç bile kabul edilir. Erken orucunu açanlar olabilir ancak tahmin etmiyorum, çünkü ezanın dışında televizyon ve saate de bakılabilir. Koskoca gün oruç tutuyorsun, telef etmemek lazım.” diye konuştu. Hisar Camisi’nde abdest alan yaşlı bir amca da İzmir’de erken ezan okunduğu sırada televizyonda Ankara ezanı okunduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: