‘İzmit-Gebze’ kitabı tanıtıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 27’nci kitabı olan ‘İzmit-Gebze’ adlı eser, Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 27’nci kitabı olan ‘İzmit-Gebze’ adlı eser, Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen programla tanıtıldı. Ordinaryüs Prof. Dr. Süheyl Ünver'in notlarından oluşan kitabın, kent kültür haznesine büyük katkı sağlayacağı belirtildi.
Binlerce yıllık tarihiyle Kocaeli’nin çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, “Nikomedya döneminden Kocaeli’ne kadar uzanan süreçte, sayısız medeniyet ve kültür, bu topraklarda yaşayıp kaybolmuştur. İşte bu gelip geçen uygarlıkları, bıraktıkları eserleriyle ancak hatırlayabiliyor ve anlıyoruz. Tarihin en önemli tanığı ve belgesi olan hatıratlar da bu konuda bize yol gösteriyor, bilgi veriyor.
Bu hatırat çok önemlidir. Kocaeli tarihine düşülmüş, çok önemli bir nottur. Sadece tıp ilmi konusunda değil. Kültürden, sanata pek çok alanda eser veren 2500’den fazla kitap ve bilimsel makale yazan bu değerli insanın, kentimizle ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşmak bizi heyecanlandırmaktadır.” ifadelerini kullandı. Özak, bu eserin Kocaeli’nin yakın tarihindeki önemli bir döneme de ışık tutuğunu dile getirdi.
Kitabı hazırlayan araştırmacı-yazar Ahmet Nezih Galitekin ise Türk göz hekimliğinden diş hekimliğine, tıp tarihinden hat ve tezhibe, minyatürden ney çalmaya kadar akla gelebilecek pek çok dalda çalışma yaptığını söyledi. Ordinaryüs Prof. Enver Ziya Karal’ın ‘Tarihte 3 kişi tanıyorum. Heredot, Kâtip Çelebi ve Süheyl Ünver’ şeklindeki sözlerini hatırlatan Galitekin, Ünver’in Kocaeli’nin yok olan tarihini gün yüzüne çıkardığını söyledi.

Reklam
Reklam

BİR DÖNEM DAHA HAYAT BULDU
Kocaeli tarihinde bir dönem daha satırlarda hayat buldu. Açık Hava Müzesi Kocaeli, Zamanın Aynasında Bir Ulu Şehir Kocaeli, Kocaeli Turizm Rehberi gibi kitaplarla kent tarihini kayıt altına alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı ve Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ortak çalışmasıyla, bu kez Türkiye'nin yetiştirdiği ünlü bilim adamlarından biri olan Ordinaryüs Prof. Dr. Süheyl Ünver, Kocaeli'nde bulunduğu dönemde aldığı notları ‘İzmit-Gebze’ adlı kitapta topladı.

1923-1969 YILLARI ARASI
Araştırmacı-yazar Ahmet Nezih Galitekin'in hazırladığı Prof. Ünver'in İzmit'e geldiği 1923, 1926, 1930, 1938, 1957, 1962, 1967 ve 1969 yıllarından bazı notların bulunduğu 315 sayfalık kitap bu özelliğiyle önemli bir arşiv niteliğinde.
Kitapta, Prof. Ünver'in Osmanlıca, Arapça ve Türkçe kaleme aldığı notlar, halktan edindiği rivayetlerle birlikte o yıllardaki Türk evleri, çeşmeler, camiler, hamamlar gibi çeşitli kültür mirası eserlerin resim ve fotoğrafları yer alıyor. Ayrıca, Prof. Ünver'in Gebze hakkında aynı metotla derlenmiş bilgi belge ve resimleri ile yine resim hocası Ali Rıza Bey tarafından Gebze’de çizilip kendisine bırakılan resimler bulunuyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz