İzmit Körfezi'nde kirlilik alarmı

Kocaeli (AA)- İzmit Körfezi'nde, deniz yüzeyinde oluşan beyaz mukuslu tabakanın deniz canlıları için tehlikeli olabileceği, toplu balık ölümlerinin yaşanabileceği bildirildi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu-Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK-MAM) Başkan Vekili Mehmet Önder Yetiş, yaptığı yazılı açıklamada, geçen hafta İzmit Körfez'inde gözlenen beyaz mukuslu tabakanın, Marmara Denizi'nin farklı bölgelerinde de görüldüğü bilgisini aldıklarını belirtti. Literatür çalışmalarına göre, bu ve benzeri oluşumların (musilaj/Mucilage) uzun süredir Adriyatik Denizi'nde görüldüğüne dikkati çeken Yetiş, TÜBİTAK MAM Kimya ve Çevre Enstitüsü deniz
araştırmacılarının, 18 Ekimde İzmit Körfezi'nden deniz suyu örnekleri alarak incelemeye başladığını hatırlattı.

Reklam
Reklam

Laboratuvar çalışmalarının sonuçlanmadığını, literatür araştırmalarının olayın bir çok nedeninin olabileceğini ortaya koyduğunu ifade eden Yetiş, şunları kaydetti:
"Bunlar, meteorolojik ve biyolojik nedenler üzerine odaklanmaktadır. Ayrıca, karasal kaynaklı besin elementi ve organik girdilerin baskısı altındaki bölgeler bu tür oluşumlar için uygun ortamlardır. Bu oluşumda, bakterilerin de önemli rol oynayabileceği varsayımlar arasındadır. Toksin üreten fitoplankton türlerinin de bu oluşum içinde yer alması mümkündür. Bu durum deniz canlıları için tehlikeli olup, toplu balık ölümlerine neden olabilmektedir."

TÜBİTAK MAM Kimya ve Çevre Enstitüsünün İzmit Körfezi'nde yaptığı pek çok araştırmada, körfezin karasal kaynaklı organik yükün ortamın çözümleme kapasitesinin üzerinde olduğunu; bu durumun körfez eko sistemini ve su kalitesini olumsuz etkilediğini bildiren Yetiş, bu tür oluşumların karmaşık mekanizmalarını anlayabilmek ve sistemdeki farklı değişimleri de gözlemleyebilmek için körfezde zamana bağlı izleme çalışmalarının hassasiyetle ve süreklilik arz edecek şekilde takip edilmesi gerektiğini bildirdi.

Reklam
Reklam