İzmit'te alkollü eğlence yerleri tramvay hattı kurbanı

Ergün AYAZ/İZMİT(Kocaeli), (DHA) - KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi'nin 'Akçaray' adlı tramvay projesi çalışmaları kapsamında, hat üzerinde yıkılacak binalar arasında alkollü eğlence yerleri de bulunuyord. Eğlence yeri işletmecileri, Uluslararası Fuar Merkezi arkasındaki 16 dönümlük arazide kendilerine yer yapılması önerisinin kabul edilmediğini söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nce gerçekleştirilecek olan ve ihalesi yapıldığı gibi en son güzergahı da belirlenen tramvay projesi nedeniyle birçok bina yıkılacak. 2016 yılı sonunda yolcu taşıması planlanan proje kapsamında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı Kamulaştırma Şube Müdürlüğü'nün, hat boyunca yapılacak kamulaştırma kapsamında öncelikle Barlar Sokağı olarak bilinen Şahabettin Bilgisu Caddesi'nin batısındaki binalarda 12 alkollü eğlence yeri bulunuyor. Bu işletmeciler ile birlikte binalarda faaliyet gösteren esnafa da bolşaltmaları için tebligatta bulunuldu.

Reklam
Reklam

'KIYI KENAR KANUNU HERKESE UYGULANMIYOR'

İki aydar kendilerine yeni bir yer gösterilmesini isteyen işletmeciler, son olarak Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim karaosmanoğlu'nu ziyaret etti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin, eğlence yerleri işletmecilerinden yer göstermelerini istediğini belirten Kocaeli Eğlence Yerleri Yatırımcıları Derneği (KEYDER) Başkanı Yusuf Ziya Tom şunları söyledi:

"Belediyenin isteği üzerine biz de Uluslararası Fuar Merkezi arkasındaki 16 dönümlük arazide yer verilmesini istedik. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu bu projeye kıyı kenar kanunundan dolayı olmaz dedi. Biz de kendisine aynı yerde bir çok yapılaşma olmasına rağmen nasıl kıyı kenar kanununun onlara uygulanıp uygulanmadığını sorduk. Bize başka yer gösterildiği taktirde ylardımcı olacaklarını söylediler. Sürekli oyalanıyoruz."

'KAMULAŞTIRMA RAKAMLARI ÇOK KOMİK'

Tramvay projesinin kentin giriş ve çıkışlarını kapatan bir proje olduğunu söyleyen Tom, "Bizlere tebligat gönderilip boşaltın denildiğinde ellerimizi havaya kaldırıp çıkmayacağız. Önerilen kamulaştırma rakamları çok komik. Bir işletme sahibinin 3 katlı yeri için 260 bin lira öneriyorlar. Bir arkadaşımıza tek katlı yeri için 150 bin lira denilmiş. Tek bir daire bile 120 bin liradan fazla ederken kent merkezindeki işyerlerine bu rakmaların önerilmesi çok yanlış" diye konuştu.

Reklam
Reklam

BELEDİYE YER GÖSTERSİN

İşletme sahiplerinin zor durumda bırakıldığını söyleyen işletmecilerden Uzay Yıldırım ise"Bize yer bulun denildi. Bizim bulmamız söz konusu değil. Belediye bizlere seçenek sunar ve biz de o yerler konusunda görüşlerimizi bildiririz. Neresi barlara müsaittir veya değildir biizim bunu bilme şansımız yok" dedi.

'HAK SAHİPLERİNİN KAYBI VAR'

Hak sahiplerinin zarara uğratıldığını söyleyen Timucin Sayıner "Burada ortalama bir işyerinin 300 bin, 500 bin lira veya milyon lirayla almanız mümkün. Buradaki hak sahplerinin kaybı var. Bizim ekmeğimiz elimizden gidiyor" diye konuştu.

Amaçlarının sadece ekmek parası kazanmak olduğunu söyleyen işletmecilerden Hasan Aydınlar da "Kentlerin kamu yönetimlerinin ana görevleri o kentte yaşayan insanların sosyal ve kültürel yaşamlarını yükseltmektedir. Kenti yönetenlerin dünya görüşü farklı olabilir. Bu işi yapan insanlar üzerinde baskı oluşturmak ve o insanları yok etme hakkını kimse onlara vermez. Bizim sosyal, ekonomik, politik ve kültürel haklarımızdan kayıp olmadan bundan önceki belediyelerin yaptığı gibi bizim ekmeğimize dokunmasınlar. Bizim ekmek savaşımızı sürdürebileceğimiz yerleri bize göstermek onların yükümlülügüdür" dedi.

Reklam
Reklam

FOTOĞRAFLI