İzmit'teki Mia Projesi Ile Ilgili Yerel Mahkemenin Aldığı Yürütmeyi Durdurma Kararını Danıştay Kaldırdı

Orhan UZUN/İZMİT Kocaeli’de yaklaşık bir yıl önce CHP adına Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Ali Haymanalı ile Mimarlar Odası ve bu

Orhan UZUN/İZMİT Kocaeli’de yaklaşık bir yıl önce CHP adına Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Ali Haymanalı ile Mimarlar Odası ve bu alanda arazisi bulunan 23 parsel sahibi, 465 hektar üzerindeki arazi sahiplerinin mağdur edileceklerine ilişkin açtığı dava sonucu Kocaeli 1'inci ve 2'nci İdare Mahkemeleri projenin yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdı. Bu dava nedeniyle projeye başlanamazken, bu kez büyükşehir belediyesi karara itiraz etti. Danıştay 6’ıncı Dairesi Yerel Mahkeme kararında eksikliklerin yanı sıra bilirkişi raporunda çelişkiler bulunduğu görüşüyle alınan iptal ve yürütmenin durdurması kararını kaldırdı.
Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, bu projenin Kocaeli’nin çehresini değiştireceğini ve 'Dünya kenti İzmit' vizyonunu destekleyen yaşam ve ticaret merkezi olduğunu söyledi. Özak, "Mahkeme sürecinde üniversitelerin bu alanda uzmanlaşmış akademik unvana sahip yeni bilirkişi heyetince yeniden rapor düzenlenmesi gerektiği ifade ediliyor. Böylece MİA’nın önü Danıştay tarafından açılmış oldu. Çıkan kararla hatadan dönülmüş oldu. Planın doğruluğuna ve mevzuata uygunluğuna güveniyorduk" dedi.
Planın yenilendiğini ve İmar Komisyonu'nda yapılacak değerlendirme sonrası bu ay meclis gündeminde görüşüleceğini de söyleyen Zekeriya Özak, halkın tüm kesimlerin taleplerinin bu planda yer aldığını, proje kapsamında 1623 parselden yalnızca 23’üne itiraz edildiğini hatırlattı. Bunun da siyasi bir malzemeye dönüştürüldüğünü öne sürdü. Danıştay’ın bu kararıyla 25 bin ve 5000 ölçekli nazım planlar tekrar yürürlüğe girdiğini, planla ilgili önyargıların da ortadan kalktığını iddia eden Özak, şöyle dedi:
"Danıştay’ın mahkeme kararını bozmasıyla dönemin muhalefetinin MİA’yı engelleme planı suya düşmüş oldu. Büyükşehir Belediyesi 60 şehir plancısı, mimar, mühendis ve akademisyenin büyük bir özveriyle 2.5 yıl çalışarak hazırladığı, kentin vizyon projesi olan MİA, aynı zamanda kentin gelişiminin anahtarıdır. Plan hazırlık aşamasında STK’larla, Üniversite ve özel sektör temsilcileriyle, sanayici ve işadamlarıyla, işletme sahipleriyle, mülkiyet sahipleriyle defalarca toplantılar yapılarak katılım ve destek sağlanmıştır. Bu yönüyle MİA´ya körü körüne karşı çıkmak, aynı zamanda kentin gelişimini durdurmaktır."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz