İZODER'den Verimlilik Yılı tepkisi

İSTANBUL (İHA) - Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Türkiye'nin "2004 Verimlilik Yılı"nı, yalıtım yapılmamış binalardan kaynaklanan kayıplar nedeniyle 'verimsiz' geçirdiğini bildirdi. Derneğe göre, bu kış yalıtım yapılmaması nedeniyle 3 milyar dolar israf edilirken çevre de kirlenmeye devam edecek.

İZODER Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen, "2004 İsrafı Önleme ve Verimlilik Yılı"nı değerlendirdiği açıklamasında, yalıtımsız binalar nedeniyle enerji kaynaklarının verimli kullanılamadığını ve yakıt sarfiyatındaki bu israfın Türkiye'ye fazladan 3 milyar dolara mal olduğunu vurguladı. Şen, ülkemizde mevcut enerji kapasitesinin üçte birinin binalarda kullanıldığı ve verimsiz kullanımın ülke ekonomisinin yanında çevre kirliliğini de büyük ölçüde olumsuz etkilediğini belirtti.

Reklam
Reklam

Isı yalıtımının yanı sıra su, ses ve yangın yalıtımlarının da verimlilik ve israfın önlenmesine önemli katkısı olduğunu dile getiren Şen, bina sağlamlığı ve yapı stokunun kalitesini direkt etkileyen su yalıtımının, deprem ülkesi olan Türkiye için ayrı bir önem taşıdığını belirtti. Şen, ses yalıtımı uygulamalarının sağladığı huzurlu ve konforlu ortamla özellikle iş yerlerinde verimliliğe katkıda bulunduğu; yangın yalıtımının ise can ve mal kaybının önlenmesinde etkin rol oynadığını ifade etti.

Şen'in açıklamasına göre, can ve yapı güvenliği, sağlık, konfor ve milyarlarca dolar tasarruf olanağı sağlayan yalıtım uygulamaları, inşaat harcamalarını toplamda sadece yüzde 5 ile yüzde 7 oranında etkiliyor. Ortaya çıkan verimlilikle karşılaştırıldığında, bu maliyetin oldukça düşük olduğu görülüyor.