Jack Straw Türkiye'de

İSTANBUL (İHA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, "Saddam'dan sonra Irak halkı hür bir şekilde yeni bir anayasa ve devlet kurmaya çalışıyor. Irak'taki patlamalar belli gruplar tarafından gerçekleştirilen saldırılar. Bunlar başarılı olamayacak" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Straw, İngiliz Konsolosluğu ve HSBC Bank'a yönelik yapılan bombalı saldırılarda hayatını kaybedenler anısına düzenlenecek anma törenine katılmak için İstanbul'a geldi. Özel bir uçakla, saat 19.10'da gelen Straw'ı, Atatürk Havalimanı'nda, İstanbul Vali Yardımcısı Murat Yıldırım ve Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Fazlı Keşmir karşıladı.

Reklam
Reklam

Devlet Konukevi'nde gazetecilerin soruların cevaplandıran Straw, İstanbul'a gelirken Irak ve Pakistan'da meydana gelen saldırıları öğrendiğini ifade ederek, "Bunları şiddetle kınıyorum. Törende burada ölen insanları da anacağız" diye konuştu.

Uluslararası teröristlerin hiç kimseyi ayırt etmeden, her şeye zarar verdiğini belirten Straw, "Uluslararası terörizmle birlik olup savaşmalıyız. Bu hepimizin görevi. Çünkü bütün insanlığı tehdit ediyor" şeklinde konuştu.

Kıbrıs sorunun çözümü konusunda yapılan müzakerelerde hiç bir yol alınamadığının hatırlatılması üzerine Straw, "Kıbrıs'taki çözüm arayışları Kofi Annan ve De Soto'nun büyük gayretleri sonucu iyi gidiyor. Bölünmüş iki milletin geleceği konusunda güvenli ve barış içinde olacak iyi bir sonuç alınacağını umuyorum. Benim özel olarak eklemek istediğim, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün çözüm konusundaki pozitif yaklaşımını destekliyorum" cevabını verdi.
Straw bir gazetecinin, "Irak'ta işler kötü gidiyor. Saddam'dan sonra Irak'ta işlerin iyi olduğunu düşünüyor musunuz" şeklindeki sorusu üzerine de, "Tabi ki daha iyi olduğuna inanıyorum. Saddam'dan sonra Irak halkı hür bir şekilde yeni bir anayasa ve devlet kurmaya çalışıyorlar. Irak'taki patlamalar belli guruplar tarafından gerçekleştirilen saldırılar. Bunlar başarılı olamayacak" dedi.

Reklam
Reklam

Straw, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusuna da değinerek, "Bizim bu konuda Türkiye'ye kuvvetli bir desteğimiz var. Ancak bu sadece bize bağlı değil diğer üyelerin kararına da bağlı. Türkiye AB üyeliği için yaptığı çalışmalarla iyi yolda olduğunu gösterdi. Biz tarih verilmesini umuyoruz. Türk hükümeti bunun için önemli adımlar atıyor" diye konuştu.