James Murdoch: Başbakanla ihaleyi konuştum

Medya patronu Rupert Murdoch'un oğlu James, İngiltere'deki medya etiği soruşturmasında başbakanla BSkyB ihalesi konusunu konuştuğunu kabul etti. Ancak Kültür Bakanı'ndan yardım aldığı iddialarını reddetti.

Uluslararası medya patronu Rupert Murdoch'un oğlu James, İngiltere'deki medya etiği soruşturmasına ifade verdi.

James Murdoch burada ailesinin İngiltere siyasetindeki nüfuzu konusunda çetin sorularla karşılaştı.

Murdoch ailesi geçen yıl İngiltere'de yayın yapan şifreli kanal BSkyB'deki paylarını %40'tan %100'e çıkarmaya çalışmış, ancak yine İngiltere'deki gazetelerinden News of The World'ün yasadışı telefon dinleme skandalının ortaya çıkması üzerine geri adım atmıştı.

Hükümet tarafından atanan Yargıç Lord Brian Leveson'ın yürüttüğü soruşturmada, ailenin ihaleye katılırken ne tür lobicilik faaliyetleri yürüttüğü sorgulandı.

Reklam
Reklam

James Murdoch ihaleyi başbakanla "kısaca" konuştuğunu kabul etti ancak Kültür Bakanı'ndan yardım aldığı iddialarını reddetti.

Soruşturmaya kanıt olarak sunulan e-postalarsa, BSkyB ihalesini denetlemekle yükümlü Kültür Bakanı Jeremy Hunt ile Murdoch ailesinin medya şirketi News Corp'un yakın temasta olduğunu ortaya koyuyor.

Buna göre News Corp'un Halkla İlişkiler Müdürü Frederic Michel, Hunt'ın danışmanı Adam Smith'den "İngiltere hükümetinin süreç boyunca destek vereceğine" dair bir not aldığını söylüyor.

24 Ocak 2011 tarihli bir e-postadaysa Michel, "tamamen yasadışı yollardan" Hunt'ın BSkyB ihalesi için neler diyeceğini öğrendiğini söylemiş.

James Murdoch bu e-postanın "şaka" olduğunu söyledi.

Bakan Jeremy Hunt, bir zamanlar internet sitesinde "Rupert Murdoch'un İngiltere'de televizyona yaptığı katkıların baş destekçisi" olduğunu yazmıştı.

İstifası istendi

İşçi Partisi, Murdoch'un ifadesinden sonra Jeremy Hunt'ın istifasını istedi.

James Murdoch ise yeminli ifadesinde Hunt ve diğer muhafazakar bakanlardan, siyasi destek karşılığında BSkyB konusunda destek aldıkları iddialarını yalanladı.

Reklam
Reklam

Murdoch "Asla bu kadar kaba bir hesap yapmam. Aklımın ucundan bile geçmez." dedi.

Genç işadamı muhafazakar Başbakan Cameron'la görüşmeleri konusunda da yargıca bilgi verdi.

James Murdoch, David Cameron ile önce 2009 yılında henüz başbakan olmadan önce biraraya geldiğini ve bu görüşmede gruba bağlı Sun gazetesinin seçimlerde Muhafazakar Parti'yi destekleme teklifini görüştüklerini söyledi.

Murdoch, Cameron ile başbakan olduktan yedi ay sonra, 23 Aralık 2010 tarihinde o sırada şirketinin yöneticisi olan Rebecca Brooks'un evindeki akşam yemeğinde tekrar buluştuklarını ve burada BSkyB ihalesini "çok kısaca" konuştuklarını da ekledi.

Bu akşam yemeğinden iki gün önce, Liberal Demokrat Partili Bakan Vince Cable ihaleyi denetleme görevinden uzaklaştırılmıştı.

Karar, Cable'ın, Murdoch'a karşı düşmanca sözler sarfettiği özel bir konuşmasının ortaya çıkması üzerine alınmıştı.

Başbakan David Cameron, daima James Murdoch'la bu konuda aralarında "uygunsuz" bir konuşma geçmediğini savundu.

Telekulak soruları

James Murdoch, babasının medya imparatorluğunun İngiltere kolu olan News International'ı 2007 yılından, istifa ettiği geçen Şubat ayına kadar yönetmiş, gruba bağlı gazetelerin muhabirlerinin yaygın şekilde telefon dinlettiğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren skandal da onun dönemine rastlamıştı.

Reklam
Reklam

Murdoch, News of the World gazetesinde patlak veren telekulak skandalı ile ilgili olarak geçen yıl Avam Kamarası'nda verdiği ifadede bugün de ısrar etti ve dinleme olaylarının bu kadar yaygın olduğundan 2010 yılına kadar haberdar olmadığını söyledi.

James Murdoch, işin başına geçtiğinde telefon dinlemenin "yaşanmış bitmiş bir olay" olduğu izlenimi edindiğini söyledi.

James Murdoch şirket grubunun yönetimini devraldığında "bir muhabirin yasa dışı bir şekilde telefon mesajlarını dinlettiği ve tuttuğu dedektifle beraber hapse girdiği" dışında bir bilgisi olmadığında ısrar etti.

İşadamı, dinlemenin yaygın olduğunu ortaya koyan e-postaların kendisine gönderildiği iddialarını da, bunları görmediğinde ısrar ederek yalanladı.

Yargıç Leveson başkanlığındaki soruşturmada James Murdoch'un babası Avustralya asıllı küresel medya patronu Rupert Murdoch da yarın ve öbür gün ifade verecek.