Jandarmadan tefecilere darbe

IĞDIR (İHA) - Iğdır Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü elemanlarınca başlatılan "Son Hasat" operasyonunda tefecilik yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 12 kişiden 6'sı tutuklandı.

Edinilen bilgiye göre, çek-senet tahsilatı ve tefecilik amaçlı organize suç örgütü kurduğu öne sürülen sanıkların, 1 yıldan beri il merkez ve köylerinde tefecilik yaparak insanları tehdit ettiklerinin belirlenmesi üzerine inceleme başlatıldı. Iğdır merkez, köyleri ile Aralık ilçesinde faaliyet gösteren ve İ.B. liderliğinde olduğu belirtilen organize suç örgütünün; birçok vatandaşın üzerinde baskı ve şiddet ile korku oluşturarak halkın huzur ve güvenliğini bozduğu; "esnaf, köylü ve memur vatandaşlara zor
ve tehditle senet imzalatmak, arazi ve evlerini ellerinden almak, şahısları öldürmek kastı ile tehdit etmek, insanları sindirerek haksız kazanç elde etmek, çek ve senet tahsil etmek, tefecilik, haraç almak, darp, şantaj ve ruhsatsız silah bulundurmak" dahil 10 ayrı suçu işlediği tespit edildi.
İcra edilen operasyonlarda suç örgütü lideri İ.B. dahil olmak üzere S.K., N.P., K.Ç., A.B., M.B., S.S.A., V.B., O.Ç., Y.K., İ.K. ve İ.T. isimli şahıslardan oluştuğu belirtilen organize suç örgütünün toplam 12 elemanı gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahısların ev, iş yerlerinde, araçlarında ve üzerlerinde yapılan aramalar sonucunda; 1 adet tabanca ve bu tabancaya ait 164 adet fişek, 6 adet 9 milimetre çapında fişek, 3 adet tabanca şarjörü, 1 adet kuru sıkı tabanca ve bu tabancaya ait 15 adet fişek, 3 av tüfeği ve bu tüfeklere ait 27 adet fişek, 2 adet komando bıçağı, 1 adet muşta, 1 adet biber gazı spreyi, 33 adet 55 bin YTL ve 24 bin ABD doları tutarında borç senedi, 4 adet boş senet, 26 adet tapu senedi, 12 adet cep telefonu, 20 adet sim kart, 26 adet değişik bankalara ait banka dekontu, 2 adet bilgisayar kasası, 32 adet CD, 3 adet hamiline yazılı 70 bin YTL'lik çek, 1 adet fotoğraf makinesi, bol miktarda çeşitli alacak tahsilat çizelgeleri ve çeteleleri, bol miktarda doküman ve belge ele geçirildi.

Reklam
Reklam

Mahkemeye çıkarılan 12 sanıktan suç örgüt lideri İ.B. ile A.B., S.K., N.T., İ.K., Y.K. tutuklanırken, diğer şahıslar da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuklanan şahıslar Iğdır Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.
İl Jandarma Komutanlığı tarafından Iğdır halkının huzur ve güvenliğini bozan bu tür organize suç örgütlerine yönelik mücadelenin etkin ve kararlılıkla sürdürüldüğü, operasyonu Iğdır merkez ve Melekli beldesinde İl Jandarma Komutanlığı'nın 168 personelinin katılımıyla eş zamanlı olarak gerçekleştirildiği belirtildi.
Öte yandan Iğdır Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, Iğdır Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dün sabah saat 08.00'de başlayan duruşmanın, gece saat 00.15'te sona erdiğini söyledi. Küçük, her türlü mağduriyette olduğu gibi tefecilik, çek senet mağduru olan vatandaşların da güvenlik güçlerine başvurmaları halinde gereğinin yapılacağını belirtti.