Japon Profesör Naito: Türkiye, Sorunlarından Sıyrılıp Dünyaya Model Olabilir

Japonya Doshisha Üniversitesi Küresel Çalışmalar Enstitüsü Dekanı Prof. Dr. Masanori Naito, Türkiye’nin terör dışındaki pek...

Japonya Doshisha Üniversitesi Küresel Çalışmalar Enstitüsü Dekanı Prof. Dr. Masanori Naito, Türkiye’nin terör dışındaki pek çok sorundan kaynaklanan çatışma ve gerginliklerden sinerji oluşturarak dünyaya örnek bir model olabileceğini belirtti.

Uludağ Üniversitesi'nin, Avustralya James Cook Üniversitesi ve Melbourne RMIT üniversiteleri işbirliği ile düzenlediği 'Uluslararası Disiplinlerarası Sosyal Bilimler Kongresi' yapıldı. Kongreye davetli olarak katılan Japon Dekan Prof. Dr. Masanori Naito, düzgün bir Türkçe ile yaptığı konuşmasında, Türkiye ve Ortadoğu konusunda ilginç değerlendirmelerde bulundu.

Reklam
Reklam

“ARAP BAHARI DEĞİL, BATIYA İSYAN”

Ortadoğu’da uyanış hareketinin 1980’li yıllardan itibaren başladığını, ancak Batı’nın bunu yanlış okuduğunu anlatan Naito, “Bir dizi sistem değişikliğini 'Arap baharı' diye acele değerlendiren Batı devletleri, İslami kesimin ön plana çıkması durumunu da beklenmeyen bir sonuç olarak kabul etmek zorunda kaldı. Kendi yanlış değerlendirmelerini, yanlış okumalarını gizlemek için de ‘İslamcılar bunu sabote etti’ diye bir söylem geliştirdiler. Arap baharındaki Müslümanların ön plana çıkmasını 'sabote' değil de 19. yüzyıldan beri devam ede gelen 'Batıyla çarpışma'dan kurtulmanın yollarından birisi olarak değerlendirmek daha isabetli olsa gerek” dedi.

Türklerin, çatışmalar, gerginlikler, zorluklardan, tartışmalardan güç kazandığına dikkat çeken Prof. Dr. Masanori Naito, Türkiye’nin bu özelliğini değerlendirmesi halinde dünyaya güzel bir model olabileceğini aktardı.

“TÜRKÇEYİ AT PAZARI’NDA ÖĞRENDİM”

Japon Prof. Dr. Naito, Türkçeyi, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde ders verdiği dönemde At Pazarı’nda öğrendiğini hatırlatarak, “Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde baktım ki akademisyenlerin çoğu Türkçe konuşmuyor. Ben de derslerin olmadığı zamanlarda At Pazarı'na gidip oradaki insanlarla konuşuyordum.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Soruların ardından, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Efil, konuşması için Prof. Dr. Masanori Naito’ya teşekkür ederek, üniversite ambleminin işlendiği çini bir tabak hediye etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: