Japonlar gök taşından numune topladı

TOKYO (İHA) - Japon uzay aracı Hayabusa'nın bugün ikinci kez konduğu gök taşından ilk örnekleri almayı başardığı bildirildi.

Japon Uzay Araştırma Ajansı'ndan (JAXA) yapılan açıklamada dünyadan 290 milyon kilometre uzaktaki Itokawa gök taşından taş örnekleri alan Hayabusa uzay taşıtının dünyaya dönüş yolculuğuna başladığı kaydedildi.

Gök taşından alınan kum ve taş numunelerinin dünyaya getirilip incelenmesiyle güneş sisteminin meydana gelişi hakkında daha fazla bilgiye sahip olunabileceği belirtildi. Ayrıca gök taşlarının yapısı hakkında daha detaylı bilgiler edinilerek gelecekte dünyaya doğru gelmekte olan gök taşlarının yönlerinin değiştirilmesi çalışmalarına katkı sağlanabileceği ifade ediliyor.

Reklam
Reklam

JAXA sözcüsü insansız uzay aracının gök taşının yüzeyinde ateşlediği küçük bir metal topun malzeme topladığını belirterek "Operasyon başarıyla gerçekleştirildi. Bu gök taşının yaklaşık 4,6 milyar yıl önce güneş sistemi meydana gelirken oluştuğu tahmin ediliyor. Toplanan parçalar güneş sisteminin fosilleri gibi bir şey" dedi.
Patates şeklindeki Itokawa'nın kendi ekseninde dönmesi ve çok düşük yer çekimine sahip olması sebebiyle misyonun çok zor olduğunu kaydeden sözcü uzay aracının gök cisminin belirlenen noktasına konmasının tırtıklı bir yüzeyde düz bir alana inmek gibi olduğunu belirtti. Ancak 6 metre büyüklüğündeki aracın Japonya saati ile 07.07'de (TSİ 00.07) Itokawa'ya başarılı bir şekilde konduğu ve bilgisayar sisteminin parçaların toplanması için metal topu fırlattığı bildirildi.
Uzay aracının geçtiğimiz pazar günü de başarılı bir şekilde gök taşına konduğu fakat dünya ile bağlantısının geçici olarak kesildiği, parçaların toplanmasına yetecek kadar kalamayarak gök taşı yüzeyinden ayrıldığı bildirilmişti.

Reklam
Reklam

12,7 milyar yenlik (100 milyon doların üzerinde) bir bütçeye sahip Hayabusa Mayıs 2003'te dünyadan fırlatılmıştı. Aracın dünyaya Haziran 2007'de dönmesi bekleniyor.
Itokawa gök taşının dünyaya uzaklığı ayla dünya arasındaki mesafenin yarısı kadar. Dünya atmosferine girişinde Japon uzay aracı saniye 12 kilometre hıza sahip olacak ve sıcaklığı 3 bin dereceye kadar çıkacak. Kapsülün Avustralya çölüne inmesi bekleniyor.