Japonlara talimat: Enerji tasarrufu için daha ince giyinin

Japon hükümeti bu yaz da, klima kullanımının azaltılması ve enerji tasarrufu yapılabilmesi amacıyla büro çalışanlarından daha ince giyinmelerini istiyor.

Japon hükümeti bu yaz daha az klima kullanılması amacıyla büro çalışanlarından daha ince giyinmelerini istiyor.

Hükümetin tanıttığı 'Super Cool Biz' kampanyası çerçevesinde, şirket çalışanları, işyeri ortamına uygun ama yaz sıcağıyla baş edebilen incelikte giysiler giymeye özendiriliyor.

Polo yakalı tişörtler ve tenis ayakkabılarına izin veriliyor; kot ve sandalet giyimi ise, ancak bazı koşullarda kabul görüyor.

Japonya'nın, Mart ayında meydana gelen deprem ve tsunamide büyük hasar gören Fukuşima nükleer santralini kaybetmesi, bu yaz ülkede enerji darlığı yaratabilir.

Reklam
Reklam

Yaz aylarına özgü işyeri giyimi ilk olarak 2005 yılında, dönemin Çevre Bakanı Yuriko Koike tarafından önerilmişti.

Koike, bu yılki kampanyanın açılışında düzenlenen defilede, "Biz 2005 yılında Cool Biz'i başlattığımızda, dağınık görünümlü, uygunsuz olduğu söylenmişti. Ama şimdi altıncı yılındayız ve insanlar da alıştı." dedi.

Japonya Başbakanlığınca yayımlanan veriler, giderek daha çok sayıda şirketin kampanyaya katıldığını gösteriyor.

2005'te 2000 kişi arasında yapılan bir yoklama, bu kişilerin üçte birinden de azının 'Cool Biz' modasına uyduğunu gösterirken, 2007'de bu oran yüzde 47'ye, 2009'daysa yüzde 57'ye çıktı.

Japon Çevre Bakanlığının yaz giyimi yönetmeliği, erkeklerin de kapri pantolon giymelerini ya da yanlarında yelpaze veya mini vantilatör taşımalarını öneriyor.

Kadınlar için herhangi bir kural konmamışsa da, defilede kadınlar için de takımlar sunuldu.

Defileden anlaşıldığı kadarıyla, pamuklu bej pantolonlar, beyaz pantolonlar ve ince polyester elbiseler kabul görüyor.

Japonya'nın şimdiki Çevre Bakanı Ryu Matsumoto, "Elektrik darlığı çektiğimiz için, Japonya hükümeti elektrik tüketiminde yüzde 15'lik kesinti talep ediyor. Bu sadece bu yazı kurtarmakla ilişkili değil; Japonların yaşama tarzını değiştirmeleriyle ilgili önemli bir dönüm noktasındayız." dedi.

Reklam
Reklam

Geçen ay, Japon otomotiv üreticileri, haftalık tatil günlerini Perşembe ve Cuma'ya kaydırarak, enerji kullanımının daha az olduğu Cumartesi ve Pazar günleri çalışmayı ve böylelikle elektrik kesintilerinin önüne geçilmesini kabul etmişti.