Japonlar'dan sera mucizesi

Tokyo - Japonya, küresel ısınmayla mücadele için, sera etkisi yaratan karbondioksit gazını atmosfere vermek yerine yer altında depolamayı planlıyor.

Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı yetkilisi Masahiro Nişio, 2020'ye kadar yılda 200 milyon ton karbondioksidi gömmeyi amaçladıklarını söyledi. Planın geçen ay ortaya atıldığı ve halen üzerinde çalışıldığı belirtildi. Planla, fabrikalardan çıkan karbondioksidin alınarak sıvı hale dönüştürülmesi ve yer altında "akifer"lere, gaz yataklarına ya da kaya tabakaları arasına sıkıştırılması, böylece gazın havadan uzak tutulması öngörülüyor.

Reklam
Reklam

Deprem ve benzeri yer hareketlerinin bir anda milyonlarca ton karbondioksidin açığa çıkmasına yol açabileceği için, projeyle ilgili güvenlik kaygılarının da giderilmesi gerektiği belirtildi.

BM Hükümetler Arası İklim Değişimi Kurulu, uygun bir şekilde depolandığında, karbondioksidin yüzde 99'unun 1000 yıl sorun çıkmadan yerinde kalabileceği tahmininde bulunuyor.

Nişio, atmosfere salınacak karbondioksidi toplayarak yer altına vermenin hayli pahalı bir proje olduğunu, maliyetin ton başına 52 dolar olarak hesaplandığını belirterek, maliyeti düşürmeye çalıştıklarını söyledi.

Karbondioksidin yer altında depolanmasına en erken 2010'da başlanabileceği, bu konuda hala halledilmesi gereken meseleler olduğu belirtildi.
Atmosfere karbondioksit verilmesinin önlenmesi, Japonya'nın öncelikleri arasında bulunuyor. Japonya, atmosfere yılda 1,3 milyar ton karbondioksit veriyor.