Japonya, Çin ve İran, Türk zeytin ve zeytinyağı yiyecek

Önümüzdeki beş yıllık süreçte dünya ikinciliği hedeflenen zeytin ve zeytinyağı sektöründe Türkiye’nin ihracat pazarlarını arttırmak...

Önümüzdeki beş yıllık süreçte dünya ikinciliği hedeflenen zeytin ve zeytinyağı sektöründe Türkiye’nin ihracat pazarlarını arttırmak ve çeşitlendirmek için çalışan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) ile Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Ekonomi Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde 31 Ekim–4 Kasım 2011 arasında Japonya, Çin ve İran’dan zeytin ve zeytinyağı alım heyeti getirecek. Bu ülkeleri hedef pazar olarak belirleyen EZZİB ve ZZTK Japon, İranlı ve Çinli işadamlarından oluşan 32 kişilik heyeti İzmir’de ağırlamaya hazırlanıyor. Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları, 1 ve 2 Kasım tarihlerinde İzmir Hilton Oteli’nde heyet üyeleriyle ikili iş görüşmeleri yapacak. Zeytinyağı talebi hızla artan bu ülkelerde Türkiye'nin pazar payının yüzde 25’e çıkarılması amaçlanıyor.
Çin ve Japonya’dan ikinci defa alım heyeti getirdiklerini, İranlı zeytin ve zeytinyağı ithalatçılarını ise ilk olarak Türkiye’de ağırlayacaklarını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve EZZİB Başkanı Ali Nedim Güreli, zeytinyağı talebi hızla artan Çin ve Japonya pazarlarında büyük oyuncu olmak istediklerini söyledi. Çin’in zeytinyağı kullanımının son üç yılda üç kat artarak, 7 binden 21 bin tona çıktığını belirten Güreli, “2015 yılında ise 65 bin tona çıkması bekleniyor. Çin’de 150 milyon civarında üst düzey gelir seviyesine sahip nüfus var. Bunlara Türk zeytinyağını sevdirmek ve yedirmek istiyoruz. Japonya’nın zeytinyağı tüketimi ise 2007 yılında 28 bin tonken 2010 yılı sonunda 40 bin tona çıktı. Zeytinyağı tüketimi sürekli artan Japon mutfağında da Türk zeytinyağının yerini sağlamlaştırmak istiyoruz.” dedi.
Türkiye’de 2011/12 sezonunda 220 bin ton zeytinyağı ve 450 bin ton sofralık zeytin rekoltesi beklediklerini kaydeden ZZTK Yönetim Kurulu Metin Ölken ise, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği büyük destekle Türkiye’nin zeytin ağacı varlığı, son 10 yılda 90 milyondan 170 milyona çıktı. Bakanlığın öngörülerine göre Türkiye, önümüzdeki yıllarda yıllık 600 bin ton zeytinyağı ve 800 bin ton sofralık zeytin üreten bir ülke, dünyanın da ikinci büyük üreticisi olacak.” şeklinde konuştu.
Çin, Japonya ve İran’dan gelecek heyette sekiz basın mensubu ve 24 işadamı yer alacak. 1 Kasım Salı günü ikili iş görüşmelerinden önce Türk zeytin ve zeytinyağı sektörüyle ilgili olarak Ölken tarafından bir sunum yapılacak. 1 ve 2 Kasım'da ise Hilton Oteli'nde 40 civarında Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçısıyla ikili iş görüşmeleri yapacak olan heyet üyeleri, 2 Kasım Çarşamba öğleden sonra Urla ilçesindeki Klazomenia Müzesi’ni ve zeytin sıkım tesisini gezecek. 3 Kasım Perşembe gününü, Türkiye’nin en fazla zeytin ağacı varlığına sahip ili Aydın’da geçirecek olan heyet üyeleri, ilk olarak Sultanhisar ilçesindeki Nysa antik kentine gidecek, daha sonra temsili zeytin hasat şenliğine katılacak. Öğleden sonra Kuşadası’nda zeytin müzesini ziyaret edecek olan heyet, 4 Kasım Cuma günü Türkiye’den ayrılacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz