Japonya İran'dan petrol alımını azaltacak

ABD yönetimi İran üzerindeki baskının artırılması girişimlerine Japon hükümetinden destek aldı. Ülkenin ikinci büyük alıcısı Japonya, ithalatını azaltacak.

Japonya ABD'nin İran üzerinde diplomatik baskıyı artırma çabalarına destek vererek ülkeden petrol ithalatını azaltacağını duyurdu.

Japonya, İran'ın en büyük ikinci petrol alıcısı.

Tokyo'da Amerikan Hazine Bakanı Timothy Geithner ile bir araya gelen Japon Maliye Bakanı Jun Azumi, ülkesinin bu yolda somut adımlar atacağını duyurdu.

Bu adım sonucunda ülkede bir enerji darboğazı oluşmaması için Körfez ülkelerinden ihracatlarını artırmaları istendi.

Tahran yönetimine nükleer programını sınırlaması için yapılan baskının şimdidye dek istenen sonucu getirmemesi dolayısıyla ABD, İran yönetiminin en önemli gelir kaynağı olan petrol satışlarını hedef almayı amaçlıyor.

Reklam
Reklam

Bunun için yıl sonunda yeni bir tek taraflı yaptırım paketi onaylandı. Geithner, Çin ve Japonya'dan bu yaptırımlara destek istemek amacıyla bölgeyi ziyaret ediyor.

Çin çağrılara yanaşmadı

Ancak Geithner bir önceki durağı olan Çin'de umduğunu bulamadı.

İran'ın ihraç ettiği petrolün üçte birini alan ve ülkenin en büyük alıcısı olan Çin'de yetkililer, kendilerinden 'tek taraflı bir girişim'e destek vermelerinin beklenemeyeceğini söyledi.

Tahran yönetimi ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun işbirliği üzerinde durması çağrısı yapan Pekin yönetimi, petrol ile nükleer programın ilişkilendirilmesine karşı.

Çinli sözcüler "Bir ülkenin iç hukukunu uluslararası hukukun üzerine yerleştirip, başkalarına da buna uyulması için baskı yapmak makul değil." dedi.

Japonya Maliye Bakanı ise, düzenlenen basın toplantısında son beş yılda zaten bu yönde adımlar attıklarını hatırlattı; İran'dan ithal edilen petrol miktarını, ülkenin enerji talebinin yüzde 10'una kadar indirdiklerini belirtti.

Bakan Azumi, şimdi bu payın daha da küçülmesini sağlayacaklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

Japonya, geçen yılki deprem ve tsunami felaketinin nükleer santralları devre dışı bırakması ardından enerji kaynaklarına her zamankinden çok ihtiyaç duyuyor.

Bunun için de, petrol üreten diğer ülkelerin açığı kapatması umuluyor.

Geithner, Japonya'nın kararını memnuniyetle karşıladı.

Avrupa Birliği de İran'a petrol ticaretini de kapsayacak bir dizi yeni yatırım getirmeye hazırlanıyor.

Geithner'in temasları öncesinde BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu İran'ın uranyumu enerji üretimi için gerekenin üzerinde bir düzeyde zenginleştirmeye başladığını duyurmuştu.

Batılı ülkeler bu durumu, ülkenin bir silah programı peşinde olduğu şeklinde değerlendiriyor.

İran ise nükleer programının sadece barışçı amaçlar taşıdığını savunuyor.