'Japonya'da 150 yaşında emeklilik maaşı alan var'

Nüfus kayıtlarında geçen ay başlatılan inceleme sırasında Tokyo'nun en yaşlısı olması gereken kişinin 30 yıl önce öldüğü ve ailesinin emekli maaşını almaya devam ettiği anlaşılmıştı.

Japon hükümeti, kayıtlara göre hala hayatta, ancak 100 yaşını geçmiş olması gereken 230 binden fazla vatandaşının akıbetini bilemediğini açıkladı.

Nüfus kayıtlarında geçen ay başlatılan inceleme sırasında Tokyo'nun en yaşlısı olması gereken kişinin evinde mumyalaşmış kalıntıları bulunmuş, otuz yıldır emeklilik maaşını alan ailesi, sahtecilikle suçlanmıştı.

Adalet Bakanlığı kaynakları, kayıp vatandaşlardan bazılarının, İkinci Dünya Savaşı'nda ölmüş olabileceklerini dahi söylüyor.

Bazı vatandaşların da bilgi vermeden ülkeden göç etmiş olabilecekleri sanılıyor.

Reklam
Reklam

_Japonya maaşlı ölüler için harekete geçti_

Yapılan incelemelere göre akıbeti belirlenemeyen yüzlerce kişinin, hala hayattalarsa, 150 yaşında olmaları gerekiyor.

111'inci doğumgünü kutlaması Nüfus kayıtlarına yönelik inceleme yetkililerin, 111 yaşındaki Sogen Kato'nun Tokyo'nun en yaşlısı olduğunu belirlemeleri üzerine başlatıldı.

Çünkü doğumgünü kutlaması için evini ziyaret eden yetkililer, Kato'dan geriye otuz yılda mumyalaşmış kalıntılar buldular.

Yapılan incelemede, Kato'ya eşinin altı yıl önce ölümünden bu yana 100 bin ABD dolarını aşkın emeklilik maşı ödendiği, bu paranın bir kısmının kullanıldığı belirlendi.

Japonya, dünyada en hızlı yaşlanan toplumlardan birine sahip.

Her beş kişiden biri, 65 yaşının üzerinde.

Son on yılda 100 yaşını geçenlerin sayısı üçe katlanarak 40 bini aştı.

Hükümet verilerine göre asırlık Japonların yüzde 87'si kadın.

Bununla beraber son gelişmelerin ışığında şimdi bu rakamların ne kadar doğru olduğu tartışılıyor.