Japonya'da hisseler 7. gün de düşüşte

Dünya ekonomisinin gidişi konusundaki kaygılar bütün piyasaları sarsarken, Japonya'da hisse senetleri borsası yedinci gün de düşüş yaşadı.

Dünya ekonomisinin durumu hakkındaki kaygılar bütün piyasalarda sarsıntıya yol açarken Japonya'da da hisse senetleri ardarda yedinci gününü düşüşle kapadı.

Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8 düşerken, Hong Kong'daki Hang Seng ve Avustralya'daki ASX 200 endeksleri birer puan kaybetti.

Euro bölgesi borç krizi ile ABD ekonomisindeki canlanmanın hızını kaybetmesi özellikle ihraç malları üreten firmaların hisselerini vurdu.

Sony geçen yılı 6,4 milyar dolar zararla kapattığını açıkladıktan bir gün sonra, hisseleri yüzde 5 değer yitirdi.

Reklam
Reklam

Dünya çapında yatırımcıları en çok kaygılandıran gelişmelerden biri Yunanistan gibi büyüme hızı yüksek ülkeleri sarsan ve Avrupa'nın daha büyük ekonomilerine sıçrama tehlikesi arz eden euro bölgesi borç krizi.

Euro bölgesi korkusu

Bu korkular Salı günü İspanya hazine bonolarının fiyatlarının daha da yükselmesiyle iyice arttı.

10 yıl vadeli bonolarda faiz oranı Pazartesi günü yüzde 5,74 iken Salı yüzde 5,99'a kadar çıktı ve yatırımcıların İspanya'nın borçlarını geri ödeme gücü konusundaki huzursuzluğunu artırdı.

Euro kullanan 17 ülkenin toplam ekonomik çıktısının yüzde 11'ini oluşturan İspanya'da ekonomi zora girerse bunun bütün bir euro bölgesinde büyümeyi olumsuz etkileyeceği ve küresel ekonomik krizden çıkış sürecine de zarar vereceğinden korkuluyor.

Salı günü Fransa hisse senetleri piyasasında Cac40 endeksi yüzde 3,1, İngiltere'de FTSE100 ve Almanya'da Dax endeksleri ise yüzde 2,5 civarında değer kaybettiler.

Piyasa uzmanları yatırımcıların güvenlerini daha da kaybetmesiyle piyasaların daha da büyük kayıplara uğrayabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Reklam
Reklam

Çin ve ABD

Dünyanın en büyük ekonomisi Amerika Birleşik Devletleri'nde istihdam rakamlarının beklenenden kötü çıkması ekonominin iyileşmesinin umulandan yavaş olduğuna işaret ederek moralleri bozdu.

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi ve son yıllarda küresel büyümenin en büyük lokomotiflerinden olan Çin'in büyüme hızındaki düşüş de yatırımcıların kaygılarını artıran bir başka faktör.

Piyasa uzmanları Çin'in bu hafta sonuna doğru açıklanması beklenen büyüme rakamları konusunda temkinli. Çin'in büyüme hızındaki düşüşün boyutu küresel ekonomiyi de belirleyecek.

Çin Başbakanı Wen Jiabao büyüme hızı tahminini yüzde 7,5 olarak vermişti. Bu, Çin'in 2004'den bu yana en düşük büyüme hızı tahmini.