'Japonya'daki Gibi 8 Şiddetindeki Depreme Dayanıklı Konutlar Yapmalıyız'

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, depremde enkaz altında kalarak can verenlerin devletin ayıbı olduğunu söyledi....

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, depremde enkaz altında kalarak can verenlerin devletin ayıbı olduğunu söyledi. Yılmaz, Japonya'daki gibi 8 şiddetindeki depreme dayanıklı konutlar yapılması gerektiğine dikkati çekti.
12 Kasım 1999'daki Bolu depreminde oğluyla birlikte enkaz altında kalan İbrahim Özdemir'i iş yerinde ziyaret etti. Yılmaz, ziyarette, depremden saniyeler önce binadan çıkarak kurtulan Şafak Teke'ylede görüştü.

Depremin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen deprem anını anlatırken gözyaşlarına hakim olamayan İbrahim Özdemir, “Depremde bulunduğumuz bina biz çıkamadan yıkıldı. Ben kolonların altında sandalye ile soba arasında kaldım. Sobanın deprem esnasında yanması sebebiyle bende büyük oranda yanıklar ve doku kaybı meydana geldi. 4 saate yakın enkazın altında kaldıktan sonra bir taş buldum ve o taş ile sobaya vurarak sesimi duyurdum. 3,5 - 4 saat sonra çıkardığım sesi takip ederek beni buldular. Vücudumda oluşan yanıklar ve doku kaydından dolayı 3,5 ay Ankara’da hastanede yattım. Allah’a şükür o günleri atlattık, çok acılar çektik, korkular çektik ama hala hayattayız. Benim iki oğlumdan bir tanesi o enkazdan çıkamadı. Tabi bu Allah’ın takdiri, tek isteğim bundan sonra ülkemizde depreme daha dayanıklı binalar yapılması ve insanlarımızın deprem yüzünden ölmeyeceği yapılarda oturmaları.” dedi.

Reklam
Reklam

İbrahim Özdemir’in ardından konuşan Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, iki oğlundan bir tanesini yıkılan binada kaybeden baba İbrahim Özdemir’e başsağlığı dileyerek şöyle konuştu: “Depremde bir evladınızı kaybetmişsiniz Allah rahmet eylesin. Ama diğer oğlunuzda maşallah 'aslan' gibi. Allah onu size bağışlasın. Bizim öncelikle depremden kurtulmuş insanlarımızı görerek, depremde bir insanımızın bile hayatını kaybetmemesini sağlayacak sağlam binaları yapmamız gerektiğinin bilincine varmamız lazım. Biz tabi bu ailelerimizi gördüğümüz zaman o günleri unutmuyoruz ve bir daha böyle felaketlerin başımıza gelmemesi için çalışıyoruz. Japonya’da 8 şiddetinde deprem olup da kimseye bir şey olmuyor ama bizim ülkemizde 6-7 şiddetinde gerçekleşen depremde bir felaket oluyorsa bu enkaz altında kalan bu ailemizin ayıbı değil, bizim ayıbımızdır. Eğer bu sorumluluğu hissetmez ve geçmişten ders almazsak bu ailelerin vebali bizim üzerimizdedir. İnşallah biz de bu sebeple artık daha sağlam yapılar yapar ve daha çok çalışırız ki Türkiye’de de Japonya’daki gibi 8 şiddetinde deprem olduğunda bile can kaybı yaşamayız.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Başkan Yılmaz daha sonra depremden saniyeler önce binadan çıkarak kurtulan Şafak Teke’yi de ziyaret etti. Alaaddin Yılmaz, Şafak Teke’nin evden çıktıktan 10 saniye sonra deprem olduğu söylemesi üzerine, ”Takdiri İlahi’yi görüyorsunuz değil mi? Bina yıkılmadan 15 saniye önceki durumdan bahsediyoruz. Yani içeride 20-30 saniye gibi çok kısa görünen bir zaman dilimi kadar daha kalsalar bina bu arkadaşımızın ve ailesinin de üzerine çökecekti. O binayı ben hatırlıyorum, o binada 7 kişi hayatını kaybetmişti. Depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımız Allah’tan rahmet diliyorum ve inşallah bundan sonra bir daha böyle acılar yaşamayız.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz