Jeffrey, Irak’ta koalisyon oluşturacak

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey’in, geçen hafta Bağdat’taki yeni görevine başladığı, Obama Yönetiminin, Irak’ta bir koalisyon hükümetini oluşturma çabalarına öncülük yaptığı bildirildi.

Wall Street Journal gazetesi, ABD kuvvetlerinin Irak’taki geri çekilişini ve ülkede hükümet oluşturma çabalarını değerlendirdiği geniş haberinde muharip birliklerin çekilişinin ardından ülkedeki ABD’li askerlerin sayısının 50 bine indiğine dikkat çekerken Irak’tan geri çekilişinin gerektirdiği çabayı orta boy bir kenti taşımaya benzetildiğini belirtti.

Bu güçlerin, Aralık 2011’e kadar Irak’ta kalacağının, ABD ordusunca doğrulandığını kaydeden gazete, kalan askerlerin görevinin ise, “Irak güvenlik güçlerini eğitmek, destek sağlamak olduğu” belirtirken iki ordunun birlikte terör ile mücadele operasyonlarda birlikte çalışmayı sürdüreceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Irak’ta kalan ABD güçlerinin, ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığının ve hükümet dışı kuruluşlarının Irak’ın “sivil kabiliyeti”ni tesis etme çabalarına da destek vereceğine işaret eden gazete, Irak’ta şiddetin ise sürdüğünü, Mart’taki seçimlerden aylar sonra hala bir hükümetin kurulamadığını da vurguladı.

Seçimlerde en çok oy alan Başbakan Nuri El Maliki ve eski Başbakanı Ayad Alavi’nin ise, başbakanlık hakkını iddia etmelerine rağmen bir koalisyon hükümetini kurmayı başaramadıklarının altını çizildiği haberde Obama Yönetiminin de, açmazın üstesinden gelinmesi için Maliki ve Alavi arasında bir koalisyon oluşturulmasına çalıştığı belirtildi. Haberde şöyle devam edildi:

“Bağdat’taki bu çabalara şimdi, geçen hafta Irak’a gelen yeni ABD Büyükelçisi James F. Jeffrey öncülük yapıyor. Bundan önce Sayın Jeffrey, Türkiye nezdinde büyükelçi olarak görev yapmış ve 2004 ve 2005 yıllarında Bağdat Büyükelçiliğinde üst düzey pozisyonlarda bulunmuştu.”

ANKA

Anahtar Kelimeler: