"Jeosit"ler Muhtarların Desteğiyle Belirlenecek

SİVAS (AA) - MUZAFFER AKYÜZ - Sivas'ta yürütülen "Jeomiras Envanteri Atlası Projesi" çerçevesinde köy ve mahalle muhtarlarına sunum yapan Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ)

Sivas'ta yürütülen "Jeomiras Envanteri Atlası Projesi" çerçevesinde köy ve mahalle muhtarlarına sunum yapan Cumhuriyet Üniversitesi ve "jeopark" gibi kavramlar hakkında bilgiler veriyor. Jeolojik miras alanlarının önemini anlatan Akbulut, toplantıların sonunda, muhtarlara "doğal miras tespit formu" dağıtarak, onlardan yörelerindeki jeositlerin tespiti konusunda destek istiyor. Projenin bilimsel danışmanlığı görevini üstlenen ​Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivas'ın tüm ilçelerini gezerek mahalle ve köy muhtarlarına yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini belirterek, "Bir anlamda doğal güzelliklerin keşfini muhtarlar yapacak" dedi. Bilgilendirme toplantılarına 6 Mayıs'ta Zara ilçesinde başladıklarını ifade eden Akbulut, şunları söyledi: "Bugüne kadar Ulaş, Kangal, Altınyayla, Şarkışla, Gemerek, Hafik, Gürün, Suşehri ve Divriği ilçelerinde yüzlerce muhtarla bir araya geldik ve projemizden bahsettik. Bu projeyle, görsel değeri olan, doğal yollarla veya insan eliyle yok olma tehdidi altındaki jeositleri (Herhangi bir jeolojik süreci, olayı veya özelliği ifade eden kaya, mineral, fosil, yapı, istif, yer şekli veya arazi parçası), Sivas merkez ve ilçelerinde köy muhtarları aracılığıyla tespit etmeyi amaçlıyoruz. Muhtarlarımıza jeoparklarla ilgili kavramları, jeositlerin özelliklerini, jeositlerin nasıl tespit edildiğini ve ülkelerin bu kaynakları nasıl kullandığını anlatıyoruz. Muhtarlara, dahil oldukları bu projeyle, doğal ve kültürel mirasın bir arada bulunduğu alanlar olan jeoparkların yöre ekonomisine katkısını anlatıyoruz ve bu miras alanlarının korunmasına katkıda bulunmuş olacaklarını belirtiyoruz. Bir anlamda doğal güzelliklerin koruyuculuğu ve tanıtımı görevini üstlenen muhtarlar, güzellikleri gelecek nesillere aktarmanın sevincini yaşıyor." Köy muhtarlarının dahil edildiği bu projenin kapsamı ve amacı itibarıyla, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıdığını belirten Akbulut, muhtarlara "doğal miras tespit formu" dağıttıklarını ifade ederek, bu çalışmalar sonunda çok sayıda yeni jeosit bulmayı umduklarını söyledi. Doç. Dr. Akbulut, muhtarlardan gelecek bilgiler doğrultusunda, CÜ Coğrafya Bölümü, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden araştırmacılar ve bilim insanlarından oluşan bir ekibin jeositlerle ilgili saha çalışmaları yapacağını belirterek, "Jeositler, UNESCO ölçütlerine göre tekrar değerlendirilecek, saha çalışmaları sonrasında Türkiye'nin il bazında ayrıntılı ilk jeomiras envanteri atlası hazırlanacak. Hazırlanan jeomiras envanteri atlası sonrasında ise Sivas ilinde yeni jeopark alanları tespit etmeyi, jeomiras alanlarının korunması ve gelecek nesillere bu kaynakların doğru bir şekilde aktarılmasının sağlanmasını ve son olarak jeoturizm vasıtasıyla yöre ekonomisine sürdürülebilir bir katkı sunulmasını ümit ediyoruz. Sivas Jeomiras Envanteri Atlası Projesi çerçevesinde, coğrafi mirasın keşfi, muhtarların aracılığıyla olacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: