Jeotermal kaynaklarda yeni dönem

ANKARA (İHA) - Jeotermal kaynaklar ve mineralli suların daha etkin ve verimli kullanılabilmesi artık mümkün olacak. AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksektepe, Jeotermal Kaynaklar ve Mineralli Sular Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklif jeotermal kaynaklar ve mineralli sular alanındaki hukuki karmaşayı ve mevzuat boşluğunu ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Teklifin yasalaşmasıyla bu yerlerin ruhsat hakları tek elden ve düzenli bir şekilde yürütülebilecek. Jeotermal kaynakların modern uygulamalarına geçilebilecek. Verim ve kullanım çeşitliliği artırılabilecek. Bunun yanında içilebilir nitelikteki mineralli sulara yönelik arama, işletme ve değişik kullanım alanlarındaki oran artırılabilecek.

Reklam
Reklam

Öte yandan, yerli ve yabancı yatırımcıların bu kaynakların değerlendirilmesinde daha etkin ve sürekli şekilde yer alması ve bu kaynakların yönetiminin her yönüyle bütüncül olarak bilimsel ve teknik yönden planlanması, ruhsatlandırılması, kullanım çeşitliliğinin artırılması, izlenmesi, korunması, denetlenmesi, daha sağlıklı verimli ve güvenilir şekilde sağlanması da hedefleniyor. Yasa teklifi, varlığı önceden veya yeni belirlenmiş veya belirlenecek jeotermal kaynaklar, mineralli sular ve jeotermal kökenli gazların toplum ve ülke hizmetine azami istifadeyi sağlayacak şekilde sunmak üzere kamu yararı dikkate alınarak çevreyle uyumlu, kaynağın sürdürülebilir üretimi için arama ve entegre işletme yönetimiyle ilgili olarak, kaynaklar üzerinde hak sahibi olunması, devredilmesini, terk edilmesini, sona erdirilmesini, ihale edilmesini, kaynak kullanım faaliyetlerinin denetlenmesini ve kaynağın korunmasıyla ilgili usul ve esaslar ve yaptırımları kapsıyor.