Jeotermal sahalar satışa çıkıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 33 adet jeotermal saha ile 32 adet jeotermal kuyunun satış ihalesinin startını verdiklerini belirterek, "Yeraltındaki uyuyan güzeli uyandırıyoruz. Jeotermali, bu uyuyan güzeli uyandırıp ekonomimizin hizmetine sunmak istiyoruz" dedi.

Bakan Güler, MTA Genel Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında satışa çıkarılacak jeotermal sahalar ve jeotermal enerji çalışmaları hakkında bilgi verdi. 33 adet jeotermal saha ile 32 adet jeotermal kuyunun satış ihalesinin startını verdiklerini belirten Güler, "Yeraltındaki uyuyan güzeli uyandırıyoruz. Jeotermali, bu uyuyan güzeli uyandırıp ekonomimizin hizmetine sunmak istiyoruz" dedi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının 4 meşalesi olduğunu belirten Güler, bunlardan ilkinin su, ikincisinin rüzgar, üçüncüsünün jeotermal, ve dördüncüsünün de güneş olduğunu söyledi. Jeotermal kaynaklardan daha önce yeterince faydalanılamadığını belirten Güler, "Asırlardır kullanılmayan Anadolu'nun bu kaynağını harekete geçiriyoruz" dedi. Türkiye'nin jeotermalde dünya 5.'si, Avrupa'da da 1. olduğunu hatırlatan Bakan Güler, bu çalışma ile enerji, tarım ve turizm olmak üzere 3 sektörün harekete geçeceğini söyledi. Jeotermalden elektrik üretilmesinin yanında seraların kurulmasıyla tarımın hareket kazanacağını belirten Güler, termal turizmin de kalkınacağını bildirdi. Jeotermalin kullanılmasıyla 1 milyon konutun ısıtılacağını kaydeden Güler, böylece çevreye de zarar verilmeyeceğini söyledi. Güler, jeofizik, jeoloji gibi alanlardaki mühendislerin de istihdam edileceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Bakan Güler, jeotermaldeki ekonomik büyüklüğün bugüne kadar 1.5 milyor dolar olduğunu belirterek, "2013 yılına kadar toplam 2.7 milyar dolarlık yatırım yaparsak, 2013'ten sonra her yıl için 5 milyar dolar getirisi olacak" dedi. Güler, 250 bin kişinin de istihdam edileceğini söyledi. İhale ilanının bu hafta içinde Resmi Gazete'de yayınlanmasını beklediklerini belirten Güler, 45 gün sonra da tekliflerin alınacağını kaydetti.
Daha sonra soruları yanıtlayan Güler, jeotermal ile elektrik üretimi maliyetinin ve alım garantisinin sorulması üzerine, Yenilenebilir Enerji Yasası'na göre 10 yıl alım garantisi olduğunu ve 5.5 euro/cent alım sınırı bulunduğunu belirterek, başta güneş enerjisi olmak üzere her enerji kaynağı için bu sınırı değiştirmek üzere çalışma yaptıklarını söyledi. Güler, jeotermalde birim yatırım miktarının doğalgaz ve kömür kaynakları mertebesinde olduğunu da bildirdi.

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer ise, ihale takvimi ile ilgili bir soru üzerine ilk etapta Aydın ve Manisa illerinde elektrik üretimine uygun 6 sahanın ihale edileceğini belirterek, ikinci etapta ihale edilecek ısıtmaya uygun sahalar içinde 20 gün sonra ilana çıkılacağını söyledi. Üzer, ihalelerin açık artırma usulü ile yapılacağını dile getirerek, 90 günde ihaleleri sonuçlandırmak istediklerini söyledi. Üzer ayrıca, sahaların ve kuyuların 30 yıllığına işletme hakkı devri ile satılacağını belirterek, 10'ar yıl uzatma hakkı bulunduğunu, dolayısıyla 'sınırsız devir' denilebileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, Türkiye'nin jeotermal potansiyelinin tamamının harekete geçirilmesi halinde elektrikten 800 milyon dolar, konut ısıtmadan 400 milyon dolar, sera ısıtması ile 600 milyon dolar ve termal tesislerden de 5 milyar dolar olmak üzere toplam 6.8 milyar dolar yıllık gelir sağlanacağını bildirdi. Üzer, ilk etapta Aydın ve Manisa illerindeki elektrik üretimine uygun 6 adet sahanın ihale edileceğini, ikinci etapta ısıtmaya uygun Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Kırşehir, Kütahya, Manisa, Van'da 10 saha, İzmir, Denizli, Afyon, Nevşehir, Manisa'da 13 kuyunun satılacağını bildirdi. Üzer, üçüncü etapta ise, termal turizme uygun Ankara, Çanakkale, İzmir, Kırşehir, Kayseri, Karabük, Konya, Mersin, Siirt, Bursa'da 17 saha, İzmir, Bolu Afyon, Erzurum, Samsun, Sivas ve Yozgat'ta 14 kuyunun devredileceğini kaydetti.