Jeotermal Seralar Büyüyor

Hava sıcaklıklarının eksi 30'a kadar düştüğü Yozgat'ta, jeotermal suyla ısınan 10 bin metrekarelik sera 25 bin metrekareye çıkarıldı.

Hava sıcaklıklarının eksi 30'a kadar düştüğü Yozgat'ta, jeotermal suyla ısınan 10 bin metrekarelik sera 25 bin metrekareye çıkarıldı.

İlkser Seracılık ortaklarından Oktay Künbetli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çetin kış şartlarının yaşandığı Yozgat'ın Sorgun ilçesinde 2009 yılında kurdukları seralarda, doğal ortamda topraksız domates ürettiklerini söyledi.

Jeotermal su ile yetişen domateslere yoğun talep olduğunu anlatan Künbetli, "10 bin metrekare alanda kurduğumuz seramızda yetişen domateslere talep artınca, serayı 25 bin metrekareye çıkardık. Topraksız salkım domates üretimi yapılan serayı ilerleyen yıllarda 50 bin metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Teknolojik altyapısı olan seralarında 25 kişinin çalıştığını, yılda, yaklaşık bin ton domates ürettiklerini belirten Künbetli, üretimlerinin tamamının Ankara, İzmir, İstanbul ve Bursa'da tüketildiğini ifade etti. Künbetli, "Sorgun domatesinin özel müşterileri oluşmuş durumda. İlçemizde yaz aylarının serin geçmesi, kışın da seraları jeotermal suyla ısıtmamız sebebiyle, seracılıkta başarı sağladık. Hedefimiz Sorgun domatesini sofralarda markalaştırmak" dedi.

-"Standart dışı domatesleri dağıtıyoruz"-

Üretimlerinde kaliteye büyük önem verdiklerini, domates boylarının da aynı standartlarda olmasını önemsediklerini anlatan Künbetli, "Yılda yaklaşık 100 ton domatesi, küçük ya da çok büyük olduğu gerekçesiyle dağıttıklarını" söyledi.

Yeterli sıcak ve soğuk su temin etmeleri halinde, yılda 200-300 ton daha fazla domates yetiştirebileceklerini ifade eden Künbetli, "Alanlarımızı büyütmemizle birlikte, özellikle sıcak su konusunda, yeterli ısıyı veremediğimiz için ürünlerimiz geç büyüyor. Kalite düşüklüğü oluyor. Bunun da bizlere zararı yaklaşık 500-600 bin lira. Sıcak ve soğuk su konusunda yetkililerden destek bekliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

-"Sıcak su ile sera kurduk, soğuk su arıyoruz"-

Soğuk su temininde sıkıntı yaşadıklarını anlatan Künbetli, şunları kaydetti:

"Yeraltı sularının bize faydası yok. Sıcak suyu serayı ısıtmada kullanıyoruz. İkikara Göleti'nden su verilmesi için Yozgat Valiliği'ne müracaat ettik. Olumsuz yanıt geldi. Yeraltına kurduğumuz sondalarla su ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Yaklaşık 5 kilometreden getirdiğimiz iki suyu karıştırarak sorunu çözmeye çalışıyoruz. Sıcak su ile sera kurduk, soğuk su arıyoruz. Sondajlarla çıkardığımız su bile sulamaya elverişli değil. İyi olmayan su, bitkilerimizin gözeneklerini tutuyor."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: