Kongo’nun ünlü pop starı Jeron Salih, Kongolular olarak Türkleri tanıdıktan sonra beyaz insan hakkındaki görüşlerinin değiştiğini söyledi.
‘Kurban Gönül Köprüsü Teşekkür Programı’ için Amasya'nın Merzifon ilçesine gelen Jeron Salih, "Türk kardeşlerimiz bize hem beyaz insan algısını hem de Müslümanlar hakkındaki olumsuz düşüncelerimizin değişmesini sağladı. Türkler gelmeden önce Müslümanları büyücü kabul eder ve onları dışlardık." dedi.
Merzifon'da faaliyet gösteren Merzifon Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD), bu yıl kurbanlarını Kongo'ya gönderen üyelerine onore etmek için ‘Kurban Gönül Köprüsü Teşekkür Programı’ düzenledi. Programın onur konuğu ise Merzifon’dan gönderilen kurbanlara teşekkür için Kongo’dan gelen Jeron Salih oldu. Müslüman olmadan önceki ismi Jeron olan ve Müslüman olduktan sonra Salih ismini alan Kongo’nun ünlü pop starı Jeron Salih’in Müslüman oluş hikayesini anlatması programa katılanları duygulandırdı. Beyaz insan ve Müslüman olarak tanıdığı ilk kişinin Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne okul açmak için giden İbrahim Tatar olduğunu söyleyen Salih, ilerleyen süreçte İbrahim Tatar’ın yaşam tarzından etkilenerek Müslüman olmaya karar verdiğini ve Jeron Salih ismini aldığını dile getirdi.
Türklerin yardımsever ve paylaşımcı olduğunu ve Türklerle birlikte Kongo’ya medeniyet geldiğini belirten Jeron Salih, Kongo’ya ilk giden İbrahim Tatar ile tanışmasını ise şöyle anlattı: “İbrahim Tatar beyefendiyi Kongo’da karşılayan ilk bendim. İbrahim Bey'le tanıştıktan sonra Müslüman oldum. Bir Ramazan gününde bana dedi ki, 'arkadaşlarına söyler misin bir sofrada hep birlikte yemek yiyelim'. 'Evet olabilir' dedim ama benim çok arkadaşım var. Siz onlarla nasıl aynı masada oturacaksınız. Siz Müslüman, arkadaşlarım Hristiyan. O zamanlar müzikle uğraşıyordum, o nedenle çok çevrem vardı. O bana 'neden olmasın, insan beyaz olsun, zenci olsun, Hristiyan olsun, Müslüman olsun, bizim aynı masada yemek yememize engel değil ki.' cevabını verdi. O gün 8 kişiyi davet etti. O gün güzel şeylerden bahsedildi. Sonra bana görevler verdi. Başlangıçta 8 olan kişi, kurduğumuz Grup Vahdet grubuyla 152’ye ulaştı. Bu grupta ressamlar, sporcular, tiyatrocular gibi ünlü kişiler de var.”
“Bizim gücümüz sadece sizin bizlere sağladığınız maddi destekten değil, bizler için ettiğiniz dualardan kaynaklanıyor.” diyen Jeron Salih, sözlerine şöyle devam etti: “Ben iyi ki İbrahim Bey'le karşılaşmışım. Kongo’ya başka milletler de geliyor. Onların temsil ettikleri Müslümanlıkla sizlerin yaşantınız çok farklı. Biz eskiden Müslümanları büyücü olarak görüyorduk. Türklerin gelmesi ile Müslümanlığın yardımlaşmak olduğunu gördük. Türkiye’den gelen doktorlar sağlık konusunda yardımcı oldular, öğretmenler de eğitim konusunda yardımcı oldu. İbrahim Bey'den önce Kongo’da Türk yoktu. Müslümanlara büyücü olarak bakılıyordu. Bir kişi Müslüman olursa onu büyücü olarak kabul eder, o kişiyi Kongo halkı olarak dışlardık. İbrahim Bey geldi ve Müslümanların büyücü olmadığını anladık. Türkler paylaşımcıdır, ellerindekileri paylaşıyorlar.”
Jeron Salih daha sonra Türkçe seslendirdiği 'Hüzünlü Gurbet' isimli ezgiyi söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz