Türkiye'de dolandırıcılık dendiğinde akla ilk gelen en ünlü dolandırıcı Jet Fadıl'dır muhtemelen. Son zamanlarda ise çiftlikbank ile büyük bir vurguna imza adan Tosuncuk lakaplı dolandırıcı Mehmet Aydın'da gündemdeki yerini koruyor. Peki, diğer ünlü dolandırıcılar kimler ve lakapları neler? İşte Türkiye'de büyük vurgunlara imza atmış, dolandırıcılığın kitabını yazmı o dolandırıcılar ve inanılmaz lakapları...
Ankara'da, kendisini üst düzey bürokrat olarak tanıtarak 14 kadını evlendirme vaadiyle 200 bin TL dolandırdıktan sonra kayıplara karışan "Casanova" lakaplı Mikail Ö., polis ekiplerinin 3 aylık takibi sonucu Sakarya'da yakalandı.
Dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik gibi 19 suçtan aranan cezaevi firarisi "Binbir Surat" lakaplı kadın, Ankara'da yakalandı.
2 kişinin 32 bin dolar, 6 bin avro ve 36 bin lirasını dolandırdığı öne sürülen şüpheli İstanbul'da yakalandı.
27 yaşındaki Çiftlik Bank dolandırıcısı Mehmet Aydın, asıl işi olan arıcılıkla geçimini sağlarken bu projeyi üretti. Çiftlik Bank'ı ilk etapta oyun olarak geliştiren Mehmet Aydın, biriken paralarla 4-5 ay sonra Bursa İnegöl'de 250 büyükbaş hayvan kapasiteli çiftliğini açtı. Çiftlik Bank sistemiyle 77 bin 843 kişiden 511 milyon TL para toplandı. Rapora göre 62 bin 877 kişiye 393.3 milyon TL ödeme yapıldı. Kalan 113.4 milyon liranın ise Kıbrıs'a ve Çitlik Bank CEO'su Mehmet Aydın ile eşinin hesabına aktarıldı.
Konya'da polisin 'dur' ihtarına uymayıp kaçan sürücünün kullandığı kamyonet, 40 kilometre süren kovalamacanın ardından durdurulmuştu. Hakkında dolandırıcılık suçundan kesinleşip 3 yıl hapis cezası bulunan 37 yaşındaki Serpil Y. gözaltına alındı.
1980'li yıllarda, milli gelir 70 milyon dolar civarındaydı. O günlerde elinde 100 milyar para toplayan Kastelli'nin 40 bankanın, bankerleri saf dışı bırakan karara imza atmasıyla işleri birden tersine döndü. İflas eden Kastelli yurt dışına kaçtı. Bir süre sonra yurda dönen Kastelli, silahla intihar etti...
Şeranoğlu, İzmir Hilton Otel’indeki şaşaalı yaş günü partisiyle tüm Türkiye’nin dikkat çekmişti. Cezaevinden çıktıktan sonra tüm mal varlığını kaybettiğini, akbil ile İstanbul'da dolaştığını iddia etti.
Sülün Osman'ın zamanında çevirdiği dolaplar, filmlere bile konu olmuş. Kendisi, Galata Kulesi ve Beyazıt Meydanı'nı Anadolu'dan İstanbul'a gelen saf tüccarlara satma yeteneğine sahipmiş. Hatta mahkemede hakime ''Kusura bakma hakim bey, memlekette Galata Kulesi'ni satın alacak eşekler olduğu sürece ben bu kuleyi satarım'' diyecek kadar da kendinden emin bir isim.
Ankara'da telefonla aradıkları kişilere kendilerini polis ve savcı gibi tanıtarak dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 3 kişiden biri olan "Akrobat" lakaplı" dolandırıcı tutuklandı.
"İmza" isimli otomobil yapacağı iddiasıyla ortaya çıkıp binlerce insanı dolandıran ve hapis yatan Fadıl Akgündüz, cezaevinden çıktıktan sonra bağımsız milletvekili seçilmeyi de başarmış birisi.
Türkiye'nin çeşitli yerlerinde dolandırıcılık yaptığı gerekçesiyle 16 yıldır aranan ve hakkında 15 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan "Altın çocuk" Antalya'nın Manavgat ilçesinde yakalandı.
Aydın'da, kendisini ekonomist-broker olarak tanıtan Safiye Gökçe Y.'nin polis, doktor, hemşire, asker, akademisyen, adliye çalışanı gibi çeşitli mesleklerde bulunan 40 kişiyi, toplam 600 bitcoin yaklaşık 30 milyon TL dolandırdığı öne sürüldü. Safiye Gökçe Y.'nin vatandaşları "kaldıraç" yöntemi denilen bir yöntemle dolandırdığı iddia edildi.
1980'li yılların ünlü dolandırıcısı Raki, genelde yasa dışı işler yapanları dolandırdığı için bu kişiler kendisini şikayet edemezmiş. Raki, zamanında -dolar taşımanın suç olduğu yıllarda- Almancı ya da Amerikalı kılığında büyük otellerde bavulla döviz satma vaadiyle çok kişiyi dolandırmıştı.
Kilitli kapıları pet şişe ile açarak hırsızlık yaptığı için "Pet Şişe Refiye" lakabıyla anılan Refiye Aksu.