JİTEM yok diyenleri TSK belgeleri yalanlıyor

Genelkurmay ve Jandarma ‘JİTEM mevcut değil’ derken, Binbaşı Uysal’ın 1990 tarihli talep yazısı ve Binbaşı Balçık’ın 11 Kasım 1993 tarihli raporu JİTEM’in varlığını ve yapısını anlatıyor

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘bu bir silahlı örgüt kurma davası’ diyerek dosyayı Özel Yetkili Mahkemeye gönderdiği 11 sanıklı JİTEM davasıyla, JİTEM var mı yok mu tartışması yeniden alevlenirken, Star, dizi JİTEM belgesine ve Gümrük Muhafaza Memurları’nın JİTEM’le beraber yaptıkları operasyonların fotoğraflarına ulaştı.
**‘JİTEM 27 AĞUSTOS 1987’DE KURULDU’**
Jandarma Kurmay Binbaşı Cafer Balçık’ın 11 Kasım 1993 tarihli “Jandarma İstihbarat Grup ve Timlerinin Tarihçesi” adlı raporunda JİTEM’in açık ismi ve kısa adı yeralıyor. Raporda, JİTEM’in 27 Ağustos 1987’de Jandarma İstihbarat Başkanlığı’na bağlı olarak başlangıçta Mardin, Silopi ve Batman’da olmak üzere 3 tim ile kurulduğu anlatılan raporda, “Batman, Siirt, Şırnak ve Mardin faaliyet alanı olarak belirlenmiştir” denildi.
**BAŞARILI OLUNCA TİM SAYISI 24’E ÇIKTI**
Raporda, “Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Timleri, 14 Eylül 1987 tarihinde Jandarma Asayiş Komutanlığı Harekat komutasına, Kasım 1988 tarihinde de emrine verilmiştir” bilgisi yer aldı. Raporda, timlerin başarılı olması üzerine Mayıs 1990’da 8 grup ve bu gruplara bağlı olarak 24 timin Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı bünyesinde yapılandırıldığı anlatıldı. Raporda, “18 Temmuz 1991 tarihinde İstihbarat Gruplar Komutanlığı’nın kuruluş ve kadrosu (J.TMK.1-22) yürürlükten kaldırılmıştır” denildi.
**BİNBAŞI İMZALI 1 ARALIK 1990 TARİHLİ YAZI**
Jandarma Genel Komutanlığı ile Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanlığı arasındaki yazışmalar da JİTEM’i doğruluyor. 1 Aralık 1990’da Diyarbakır Jandarma Asayiş Bölge Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı’na “3576-1-90/8084” sayılı “İtirafçı sanıkların istihdamı” konulu bir yazı gönderdi. Jandarma Kıdemli Binbaşı Harun Uysal imzalı yazıda, terör örgütünden kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan PKK’lılardan gönüllü olanların terörle mücadelede kullanılması için bir dizi değişiklik önerisi yapılıyor.
**SİVİL MEMUR YERİNE UZMAN ÇAVUŞ OLSUN**
Yazıda “Tahliye olanlardan asker olup, Jandarma sınıfına giren 9 kişi J.Asyş.K.lığı emrinde ve Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) Grup K.lığı kontrolünde görev yapmaktadır” denildi. “İtirafçı JİTEM’cilerin sivil memur kadrosundan alınıp, Sivil Uzman (Terör Uzmanı) ve Uzman Çavuş olarak istihdam edilmesi” teklif ediliyor.
**YAZI, GENEL KOMUTAN’A DA SUNULDU**
Terör örgütü PKK’dan kaçan ve gönüllü olarak görev almak isteyen kişilerin JİTEM’de istihdam edilmesine ilişkin yazı, Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanı Korgeneral Hikmet Köksal’ın onayı ile Jandarma Genel Komutanlığı’na sunuldu. Yazı daha sonra 19 Aralık 1990’da bizzat dönemin Jandarma Genel Komutanı’na sunulmuş. 20.12.1990 havale kağıdına el yazısı ile yazılan notta “Konu sayın komutana andıçla arz edilmiş olup, problemi şahsen İçişleri bakanıyla görüşeceği direktifi alınmıştır” bilgisi yer aldı.
**JİTEM hatıra albümü**
Gümrük muhafaza ekipleriyle yapılan operasyonda ele geçirilen silah ve mühimmatla yazılan JİTEM dikkat çekiyor.
**Ne demişlerdi?**
• Genelkurmay, 11 sanıklı JİTEM davasına bakan mahkemeye “Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde kurulmuş (JİTEM) adında herhangi bir birim mevcut değildir’’ yazısı gönderdi.
• Jandarma Genel Komutanlığı aynı mahkemeye gönderdiği yazıda “Bünyemizde JİTEM diye bir kuruluş yoktur” dedikten sonra ‘’1988 yılında Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’nca “Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı’nın isminin ‘Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı’ olarak değiştirilmesinin teklif edildiği, bu teklifin geçici görev kuruluşuyla denemek için bir süre uygulandığı, ancak Nisan 1990’dan sonra eski uygulamaya geri dönüldüğü” anlatıldı.
• Dönemin Jandarma Asayiş Komutanı emekli Orgeneral Necati Özgen, NTV’de katıldığı bir programda “JİTEM denilen insanlar da subay. Subay, yemek yediği yere ihanet edebilir mi?” ifadelerini kullandı.
• Ergenekon sanığı emekli Albay Arif Doğan, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi`ne gönderilen ifadesinde, “JİTEM yapılanmasının yasal bir oluşum olduğunu, JİTEM’i üst düzey komutanların bilgisi doğrultusunda kendisinin kurduğunu, Veli Küçük’e devrettiğini” anlattı.
• Ergenekon davasının en önemli sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük de ifadesinde “Ben Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı’nı kurdum. Bu birim halk arasında JİTEM olarak bilinir. Kanunda yeri olan bir birimdir, bu birimin çalışmaları yapılmıştır” dedi.
• JİTEM davası sanıklarından itirafçı Abdülkadir Aygan, JİTEM’den maaş aldığını gösterir maaş bordrosunu yayınladı.
![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1435331/640xauto.jpg)