Jmo’dan Suların Özelleştirileceği İddiası

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Su Kanunu Tasarısı’yla, Türkiye’deki...

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Su Kanunu Tasarısı’yla, Türkiye’deki tüm yer altı ve yerüstü suların özelleştirileceğini iddia etti.

Tatar, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye sularının, Su Kanunu Tasarısı ile özelleştirme tehdidi altında olduğunu savundu. Suyu doğal ve yaşamsal bir hak olmaktan çıkarıp, ticari bir mal olarak gören politikaların yeni yasal düzenlemeler ile hayata geçirilmeye devam edildiğini savunan Tatar, “Yeraltında bulunan durgun veya hareket halindeki sular ile kaynak suyu, menba, çay, dere, nehir, ırmak, tabii ve suni göller ile geçiş ve kıyı suları” yani yeraltı sularını ve yüzeysel sularını kapsayan tüm su kaynaklarının 49 yıllığına devredilmesi, özelleştirilmesi, ulus ötesi ve yerli tekellere satılması öngörülmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Tatar, açıklamasında şunları kaydetti:

“Toplam yenilenebilir su potansiyelinin brüt 234 milyar metreküp, tüketilebilir yerüstü ve yer altı su potansiyelinin yılda ortalama toplam 112 milyar metreküp olduğu ülkemiz, 1.500 metreküp civarındaki kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı göz önüne alındığında su kısıtı bulunan ülkeler arasında yer almaktadır. Nüfusumuzun 2030 yılında 100 milyona ulaşacağı öngörüsü dikkate alındığında kişi başına düşen kullanılabilir su miktarımız 1.120 metreküp civarına düşerek giderek daha bir su fakiri ülke durumuna geleceğiz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: